Projekat RESPONSE

U okviru implementacije ERASMUS plus programa Evropske Unije u Republici Srbiji KA210-ADU – Mala partnerstva u obrazovanju odraslih, našem Centar za nestalu i zlostavljanu decu kao vodećem partneru odobreno je finansiranje projekta RESPONSE – Edukativni odgovor u svrhu unapređenja pronalaženja nestale dece.

Opšti cilj projekta RESPONSE je unapređenje u oblasti učenja za odrasle, posebno roditelja, kroz pružanje edukativnih sesija na temu nestanka dece i važnosti postojanja sistema za rano obaveštavanje javnosti u posebnim slučajevima nestanka dece. 

Specifični ciljevi projekta usmereni su ka osposobljavanju odraslih potrebnim znanjem i veštinama u cilju adekvatnog reagovanja u slučajevima nestanka dece, uključujući i korišćenje sistema za rano obaveštavanje javnosti u posebnim slučajevima nestanka dece, kao ka unapređenju njihove svest o ovom problemu.

Realizacija projekta RESPONSE trajaće u periodu od 01.marta 2024.godine do 28.februara 2025.godine. Partner CNZD u projektu je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, Hrvatska. 

Aktivnosti koje će se sprovesti u okviru projekta započeće izradom prilagođenog edukativnog paketa za odrasle na temu nestale dece. Nakon toga uslediće edukativne sesije sa odraslima, pre svega roditeljima. Biće održano 16 edukativnih sesija u različitim mestima Srbije i Hrvatske. 

Aktivnosti diseminacije projektnih aktivnosti putem različitih komunikacijskih kanala, u toku i po završetku projekta, u cilju predstavljanja njegovih rezultata, ključne su za podizanje svesti o ovom problemu. Takođe, diseminacija informacija u vezi projekta RESPOSNE doprineće boljem razumevanju važnosti i uticaja sistema za rano obaveštavanje javnosti u specifičnim slučajevima nestanka dece koji je pod nazivom PRONAĐI ME implementiran u Srbiji. Očekuje se da će projekat RESPONSE doprineti daljim koracima ka uspostavljanju ovakvog Sistema u Hrvatskoj, kao važnog mehanizama u odgovoru na problem nestanka dece.

Očekivani rezultati projekta RESPONSE su: 

  • poboljšana pripremljenost odraslih, posebno roditelja, za reagovanje na situacije nestanka dece i efikasno korišćenje sistema za uzbunjivanje dece, 
  • povećana svest o pproblemu nestanaka nestale dece, 
  • veće angažovanje zajednice i unapređeno učešće u naporima za zaštitu dece i konačno 
  • smanjen broj slučajeva nestanaka nece, kao rezultat unapređenih mera prevencije i blagovremenog reagovanja.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!