Prva Konferencija o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2016“

Fondacija Tijana Jurić organizovaće 5. oktobra u Subotici prvu stručnu Konferenciju o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2016“, u okviru koje će predstavnici državnih institucija, i domaćih i stranih organizacija govoriti o bezbednosti dece na ulici, u školi i na internetu.

Prva konferencija okupiće predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Međunarodne organizacije Child Focus (Belgija), Smile of the child (Grčka), Centra za nestalu i zlostavljanu decu (Hrvatska), Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, UNICEF-a (Srbija), Kancelarije za mlade grada Subotice, Fondacije Marija Jovanović DETE, advokatsku kancelariju Maje Atanasković.

Predavači će tokom celodnevnog događaja govoriti o tome kako se traga za nestalom decom u Srbji i Evropi, šta učiniti kada dete nestane, kako pedofili vrebaju žrtve, ko su trgovci decom i kako ih prepoznati, kako se primenuje Tijanin zakon, šta je doneo Marijin zakon, zašto je srpski registar pedofila prazan, i o ostalim aktuelnim temama koje se tiču bezbednosti dece i nasilja nad maloletnicima.

– Namera je da ovom konferencijom svake godine na istom mestu okupimo stručna lica, da predstavimo nove mehanizme u zaštiti dece od nasilnika, razmenimo iskustva sa službama i organizacijama iz Evrope i regiona, i pošaljemo javnosti jedinstvenu poruku o trenutnom stanju bezbednosti dece u Srbiji. Smatramo da se o nekim temama nedovoljno govori, naročito kada je reč o preventivnom segmentu. Krajnji cilj je da utvrdimo da li je bezbednost dece zadovoljavajuća, da razmotrimo primere dobre prakse iz zemalja u regionu i da ono što je dobro počnemo da primenjujemo i kod nas, istakla je Bojana Latinović, direktor konferencije „Bezbednost i odgovornost 2016“.

KONFERENCIJA PROBUDILA REGION

Za ovu konferenciju poslednjih mesec dana naročito je vladalo interesovanje stručne javnosti. Pojedine organizacije su i same izrazile želju da se uključe kao predavači, dok će dosta stručnjaka i predstavnika institucija biti i u publici.

– Izuzetno sam zadovoljan činjenicom da smo već prvom konferencijom okupili izuzetne predavače. Kao mlada fondacija koja postoji godinu i po dana, uspeli smo da izgradimo partnere i dobijemo jake saveznike u misiji koju imamo. Potvrda tome jeste učešće najreprezentativnijih evropskih organizacija za potragu dece iz Belgije, Grčke i Hrvatske. Jednako se radujemo i učešću naših domaćih institucija koje će takođe dati odgovore na brojna važna pitanja, rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić.

Među domaćim učesnicima biće i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima čiji će predstavnik Mirko Vreća održati prezentaciju „Karakteristike trgovine ljudima u Republici Srbiji“.

– Zabrinjava podatak da su u 2015. godini među identifikovanim žrtvama trgovine ljudima čak 60 odsto deca. Deca su najčešće predmet seksualne eksploatacije i prosjačenja, ali su zabeleženi i slučajevi trgovine decom radi usvojenja, prinude na brak i korišćenja u pornografske svrhe, istakao je Vreća najavljujući svoje predavanje.

Konferencija će biti održana 5. oktobra od 10 do 18 sati, u kongresnoj sali Hotela Patria u Subotici. Ulaz je slobodan, a zainteresovani se mogu prijaviti mejlom na adresu fondacija@tijana.rs.

Agendu sa svim učesnicima i predavanjima preuzmite OVDE.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu