Prve edukacije Fondacije „Tijana Jurić“ u Hrvatskoj

Pored svakodnevnog angažovanja na edukaciji dece, mladih i odraslih širom Srbije, Fondacija „Tijana Jurić“ proširila je nedavno svoje delovanje u susednoj Hrvatskoj gde su prvi put održane radionice o zloupotrebama na internetu, trgovini ljudima, potrazi za nestalima, i vršnjačkom nasilju.

Vukovar, predavanje za odrasle

Tokom dvodnevne posete Vukovaru, u organizaciji Evropskog doma Vukovar i tamošnje Gradske knjižnice, prvog dana održano je predavanje „Nasilje ne poznaje granice“, namenjeno odraslim osobama. Narednog dana, Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, održao je predavanje mladima koji su se prijavili za učešće u konferenciji „Kažem DA pristojnom ponašanju na interenetu“. Pored Igora Jurića, na konferenciji su učestvovali i predavači Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CSI) iz Osijeka.

– Nakon predavanja u Vukovaru, mogu da iznesem zaključak da ne postoji razlika u problemima sa kojima se suočavaju građani Srbije i građani Hrvatske. Svi imaju problem sa nedovoljnom informisanošću, što je potvrđeno činjenicom da ljudi nisu bili svesni mnogih opasnosti koje sam im kroz primere predočio. Kada je reč o konferenciji održanoj drugog dana posete, prisustvovali su predstavnici učeničkih parlamenata škola iz Vukovara. Pokazali su veliko interesovanje za temu bezbednog korišćenja interneta. Oni su sami govorili kako se ponašaju na društvenim mrežama, i to je identično onome kako se ponašaju deca i mladi u Srbiji, kaže Igor Jurić.

blank

Edukacija za predstavnike učeničkih parlamenata

Pored usvojenog znanja, rezultat održanih edukacija i radionica u Vukovaru, jeste i poziv fondaciji „Tijana Jurić“ da u februaru 2019. održi šest novih radionica u tamošnjim školama, što svakako predstavlja početak jedne regionalne saradnje.

STUDIJSKA POSETA SLOVENIJI – RAZMENA ISKUSTAVA U OBLASTI TRGOVINE LJUDIMA

Fondacija „Tijana Jurić“ nedavno je dobila priliku da realizuje program razmene iskustva u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“. Organizacija koju smo odabrali, u cilju razmene iskustava, upoznavanja i umrežavanja, bila je „Organizacija Društvo Ključ – Centar za borbu protiv trgovine ljudima“ iz Ljubljane. Prilikom susreta, predsednica organizacije „Ključ“ Katjuša Popović i projektna koordinatorka Fondacije „Tijana Jurić“ Nina Davidović, razgovarale su o izmenama nedovoljno dobrih zakonskih rešenja, o mehaniznima potrage za nestalim licima, i naročito o preventivnim aktivnostima koje obe organizacije sprovode u školama, na temu trgovine ljudima.

blank

Nina Davidović i Katjuša Popović

– Razmenile smo iskustva o načinu pristupa deci i odraslima, u cilju povećanja svesti o problemu trgovine ljudima. Dobra saradnja i komunikacija sa nadležnim i organima vlasti procenjena je kao ključna za uspešno delovanje nevladinih organizacija. Bitno je istaći da organizacija „Ključ“ ima potpisane Memorandume o saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, tužilaštvom i policijom, te da im ti dokumenti omogućavaju sveobuhvatnu podršku žrtvama trgovine ljudima. Poznato je i da je naša Fondacija u poslednje tri godine potpisala Memorandume o saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova, prosvete, telekomunikacija, socijalnih pitanja, a sve u cilju podizanja bezbednosti dece na viši nivo, kaže Nina Davidović.

S obzirom na činjenicu da organizacija „Ključ“ od 2001. godine deluje na polju nevladinih organizacija, Katjuša Popović je ovom prilikom podelila iskustva sa donatorima i savete kako takva vrsta saradnje jednu organizaciju može da učini stabilnijom i vrednijom.

 

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu