Rjabina posađena i u Medicinskoj školi u Zrenjaninu

U dvorištu Medicinske škole u Zrenjaninu danas je posađena sadnica rjabine u okviru akcije koju je u znak sećanja na Tijanu, pokrenuo Zrenjaninac Ilija Jovanov.

Tokom godinu i po dana koliko traje akcija, posađeno je više od 100 sadnica rjabine.

Uključivši se u ovu akciju, Medicinska škola je želela da svojim učenicima skrene pažnju na opasnosti koje svakodnevno vrebaju.

– Želimo da drvo koje će rasti u našoj školi, bude i sećanje na jedan mladi ugašen život, ali i opomena da se to više nikada ne desi. Ovo je samo prva od akcija koju ćemo sprovesti sa Fondacijom Tijana Jurić i mi smo im kao škola na raspolaganju da sa nama realizuju mnogobrojne projekte koje su započeli, istakla je direktorka Medicinske škole Sanja Necin, dodavši da ta škola kontinuirano radi na prevenciji nasilja kroz radionice i predavanja.

Pokretač ove akcije, vlasnik Rasadnika Eden, Ilija Jovanov ističe da je ponosan što je prvobitna skromna ideja prerasla u akciju koja se vremenom proširila u celoj Srbiji.

– Sve je krenulo onda kada sam nakon tragedije čuo snimak na kom Tijana peva rusku pesmu o rjabini. Volim ruske pesme, i to me je naročito pogodilo. Povezao sam pesmu sa drvetom koje inače sadim, i tako sam došao na ideju da se posade bar tri sadnice u sećanje na Tijanu Jurić. Brzo se pročulo za taj gest, i sve je više ljudi želelo da se drvo posadi i u njihovom dvorištu ili vrtu, rekao je Jovanov.

Fondacija Tijana Jurić je podržala ovu akciju od momenta kada je pokrenuta.

– Sadnja rjabine je simboličan način da kroz podsećanje na Tijanin tragično ugašen život, podsetimo i svu decu i mlade da se uvek čuvaju i da budu bezbedna. Poslednju deceniju nasilje nad decom i mladima je sve izraženije, a opasnosti koje vrebaju na ulici, u školi i na internetu, sve su prisutnije. Preventivnim programima, ali i inicijativama za promenu nedovoljno dobrih zakona koji regulišu bezbednost dece, Fondacija Tijana Jurić se bori svakodnevno protiv nasilja nad decom, pedofilije, trgovine ljudima i vršnjačkog nasilja, istakla je Bojana Latinović ispred Fondacije.

rjabina-zrenjanin

Medicinska škola je treća obrazovna ustanova na teritoriji Grada Zrenjanina u kojoj je rjabina posađena. Ova sadnica krasi i dvorišta Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ i izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Sonja Marinković“ u Mihajlovu.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu