Zajednička i intenzivnija borba protiv trgovine ljudima

U susret Svetskom danu deteta koji se obeležava 20. novembra, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Fondacija Tijana Jurić potpisali su danas Sporazum o međusobnoj saradnji u cilju intenzivnije borbe protiv trgovine ljudima i podizanju svesti javnosti o tom društvenom problemu, s akcentom na trgovinu decom.

Potpisnici Sporazuma, direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić i osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, pojasnili su korake uspostavljene saradnje, i učešće u zajedničkim akcijama i nacionalnim kampanjama.

fondacija-tijana-juric-centar-za-zastitu-ztlj-sporazum

– Duže vreme smo imali želju da uspostavimo čvrstu i pouzdanu saradnju sa organizacijom koja ima iskustva na polju trgovine ljudima i koja je u direktnom kontaktu sa žrtvama. Nažalost, vremena su takva da učimo na primerima, na žrtvama koje prođu užasnu torturu, ali mi ćemo se truditi da maksimalno iskoristimo i onu drugu mogućnost, odnosno sve preventivne mehanizme koji su u skladu sa zakonom, da u narednom periodu broj žrtava bude manji. Naročito smo pogođeni činjenicom da, u zavisnosti od perioda, između 50-60% ukupnog broja žrtava čine deca. Iz tog razloga, kao organizacija koja se bavi bezbednošću dece na ulici i na internetu, imamo obavezu da se bavimo i temom trgovine ljudima, i da ukazujemo samoj deci i njihovim roditeljima kako da izbegnu opasnosti, istakao je Igor Jurić nakon potpisivanja sporazuma.

Sanja Kljajić i Igor Jurić najavili su zajedničko obeležavanje značajnih datuma poput Svetskog i Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima kroz nacionalne akcije, animiranje lokalnih zajednica preko organizacija Crvenog krsta koje su izuzetno aktivne u preventivnom delovanju protiv trgovine ljudima, povezivanje sa organizacijama iz regiona radi razmene iskustava o preventivi, pružanju zaštite žrtava u sudskom procesu, njihovom daljom socijalizacijom nakon izlaska iz lanca trgovine.

– U pravcu podizanja svesti javnosti, zajedno ćemo pokrenuti serijal edukativnih tekstova kojima ćemo pokušati da ukažemo šta se sve podrazumeva pod trgovinom ljudima, kakvi oblici ovog krivičnog dela postoje, kakav je profil žrtve a kakav trgovca ljudima, kako trgovina ljudima prelazi u trgovinu organima i ostalo. Na taj način želimo da se obratimo odrasloj populaciji i mladima, dok ćemo za decu u osnovnim školama pripremiti edukativni materijal prilagođen njihovom uzrastu, istakao je Jurić.

On je ovom prilikom najavio i da će edukatori Fondacije Tijana Jurić uskoro proći i obuku od strane sertifikovanih predavača Ministarstva unutrašnjih poslova upravo o trgovini ljudima, što će dodatno poboljšati kvalitet edukacija koje Fondacija sprovodi u školama širom Srbije.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!