Sloganom „Neću te zaboraviti nikad“ obeležen Međunarodni dan nestale dece

Na Trgu slobode u Novom Sadu obeležen je Međunarodni dan nestale dece, a akciju su organizovali Fondacija „Tijana Jurić“ i Festival Food planet, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Grada Novog Sada.

Tom prilikom prisutnima se obratio predsednik Fondacije „Tijana Jurić“, Igor Jurić, rekao je da su volonteri te fondacije obišli su do sada više od sto škola u Srbiji, kako bi edukovali najmlađe o rizičnom ponašanju i mogućim posledicama namernog odlaska od kuće.

Popović Ivković: Lane rasvetljeno 1.113 slučajeva nestale dece

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Biljana Popović Ivković izjavila je danas u Novom Sadu da je nestanak deteta uvek prioritet za policiju i da u svakom od prijavljenih slučajeva policija postupa hitno.

Popović Ivković, koja je učestvovala u obeležavanju Međunarodnog dana nestale dece na novosadskom Trgu Slobode, navela je da je tokom prošle godine, brzom i efikasnom intervencijom, policija evidentirala i rasvetlila 1.113 slučajeva nestanaka dece.

– Od ukupnog broja prijavljenih nestanaka najviše je dece i maloletnika koji su pobegli od kuće, iz domova za nezbrinutu decu, škola, prihvatilišta. Razlozi su razni od ljubavnih problema, loših ocena, svađe sa roditeljima i vršnjačke svađe, nasilja u porodici – objasnila je Popović Ivković.

blank

Ukazavši da deca iz ustanova socijalne zaštite u nekim slučejevima beže i po tri puta na dan, Popović Ivković je istakla da policija i u tim situacijama, iz predostrožnosti, ne obustavlja objavu potrage.

– Nijedan nestanak deteta policija ne shvata olako. Ne samo danas, već svakoga dana treba da budemo budni, posvećeni i obazrivi kada su najmlađi u pitanju. I u tome moramo svi da učestvujemo policija, porodica, škola, celokupno društvo – naglasila je Popović Ivković, a prenosi MUP u saopštenju.

medjunarodni-dan-nestale-dece5

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je navela, otvoreno je za sve incijative koje mogu unaprediti rad policije i doprineti da se postigne veća bezbednost dece.

– Imamo zajednički cilj – da nam deca budu bezbedna. Ukoliko ostvarimo zajedništvo i udruženo se angažujemo postićemo najviši nivo bezbednosti za našu decu – rekla je državni sekretar.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu