Snima se film „48 sati i minut“ posvećen Tijani Jurić

Otmica petnaestogodišnje devojčice, nemoć porodice i borba protiv komplikovanih procedura, inspirisale su Sanju Rajačić, mladu glumicu srpskog porekla, da započne snimanje svog prvog dugometražnog filma. Tragedija koja se desila 2014. godine kada je oteta i ubijena Tijana Jurić, pokrenula je brojna pitanja o bezbednosti dece, na koje Rajačićeva kroz scenario pokušava da odgovori.

Scenario je, kaže, pisala u Americi, a ovih dana priča se snima na nekoliko lokacija u Beogradu.

– Tragedija koja se desila izuzetno me je potresla, i još tada sam znala da ću se posvetiti toj temi. Motiv je bio da ovakvim filmom podstaknemo državu da uredi zakone koji se odnose na bezbednost dece, a drugo, neophodno je skrenuti pažnju ljudima kako da vaspitaju decu u pogledu sigurnosti. Ovo je film o detetu, opstankom porodice koja se suočava sa teškim momentima, i otvara brojna pitanja poput onog: šta bude onda kada se dete vrati. Dete može da optuži roditelje zato što možda nisu bili tu kada je ono bilo u opasnosti. To su stvari kojima se generalno nedovoljno bavimo, ne razmišljamo u tom pravcu dok se nešto ne desi, kaže Rajačićeva.

Film nastaje u srpsko-američkoj produkciji, u kojoj dominira iskustvo reditelja Makla Tajera. Pored Sanje Rajačić koja igra glavnu ulogu, u filmu glume i Nataša Ninković, Marko Živić, Zinaida Dedakin, Marina Ćosić, Radivoje Raša Bukvić, Vanja Ejdus i drugi glumci.

blank

blank

blank

– Prezadovoljna sam kako se snimanje filma odvija. Radi se sa iskusnim glumcima koji su dobro shvatili priču. Tema je teška i emotivna, i trudimo se da damo maksimum. Ako ovaj film spreči neki zločin, ako promenimo svest onima koji čine zločine, bar jednoj takvoj osobi, onda je misija ispunjena, kaže Sanja Rajačić.

blank

blank

Zbog osetljivosti teme, Tijanin otac, Igor Jurić, oprezno je prišao celom projektu.

– Sanja me je kontaktirala i izrazila želju da uradi film inspirisan tragedijom koja se desila. Film se neće snimati po onome kroz šta je Tijana prošla, već joj je posvećen kroz temu otmice. U zajedničkom razgovoru smo se složili da bi jedan takav projekt mogao biti od koristi za podizanje svesti o bezbednosti dece i skretanje pažnje javnosti na problem otmice i nestanaka dece, rekao je Igor Jurić dodavši da će premijera filma biti jedan od važnih događaja u kalendaru aktivnosti Fondacije Tijana Jurić.

Film „48 sati i jedan minut“ biće premijerno prikazan sledeće godine, na Međunarodni dan nestale dece koji se obeležava 25. maja. Plan je da se film pojavi i na nekom od velikih filmskih festivala poput „Sandensa“ i sličnih filmskih manifestacija u Berlinu, Veneciji, Torontu.

blank

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu