Spasioci iz Mađarske počinju potragu za Barbarom Vitez – u Srbiju dovode i pse tragače

Spasilačka ekipa „Spider“ iz Mađarske započeće sutra, u prepodnevnim satima, pretragu Tise ne bi li se došlo do odgovora da li je petnaestogodišnja Barbara Vitez 25. novembra prošle godine upala u reku.

Na inicijativu Fondacije Tijana Jurić, spasioci iz Miškolca i Segedina pristali su da se uključe u ovaj slučaj i svojim kapacitetima intenziviraju potragu za nestalom devojčicom.

– Nećemo odustati ni od jednog nestalog deteta. Želimo da znamo šta je prava istina kada je Barbara u pitanju i zbog toga smo angažovali stručne ljude iz inostranstva da dođu i da pretraže teren. Moramo da budemo sigurni da li je ona upala u reku kao što su tvrdili dečaci koji su bili sa njom te večeri. Porodica mora da zna šta je prava istina, kaže osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić.

Otac nestale devojčice, Endre Vitez‚ s nestrpljenjem očekuje rezultat potrage stručnih i obučenih spasilaca iz Mađarske.

– Očekujem da ne pronađemo Barbaru, jer ona nije upala u Tisu. Vođa spasilačke ekipe „Spider“ je rekao da bi posle ovoliko vremena koliko je prošlo od nestanka, ona trebala da se pojavi, u slučaju da je upala u reku, kaže Endre Vitez za portal tijana.rs.

U slučaju da spasioci ne pronađu Barbarino telo, kaže da će nakon toga pitati policiju šta će da preduzmu. Niko ga iz policije, kaže, nije kontaktirao još od posete direktora policije Vladimira Rebića 26. januara, koji je lično obišao most na Tisi sa kojeg se Barbara kobne večeri navodno okliznula.

Potragu za Barbarom otežalo je i izrazito hladno vreme u januaru kad je reku okovao led. Pre i posle toga, Spasilački tim „Tisa“ iz Sente činio je sve u skladu sa mogućnostima i jednim čamcem.

– Intenzivne potrage za našom ćerkom nije bilo, kaže Endre Vitez.

Načinom i intenzitetom potrage nije zadovoljan ni Igor Jurić.

– Činjenica je da je od momenta nestanka bilo puno propusta u potrazi i činjenica je da potrage za decom moraju biti mnogo temeljnije. Sada je najbitnije da vidimo kako da ispravimo greške u potrazi kojih je u ovom slučaju definitivno bilo, i da pronađemo Barbaru. Ovaj slučaj je još jedna opomena da ni za jedno nestalo dete ne smemo da donesemo „presude“ u glavama da je slučaj završen, a da nemamo dokaze za to, kaže Igor Jurić.

Njegova pomoć i saosećanje su od neprocenjivog značaja za porodicu Vitez. Melinda i Endre teško se nose puna tri i po meseca od kada su poslednji put videli svoje dete.

HITNO FORMIRATI REGISTAR NESTALIH LICA U SRBIJI 

blank
Barbara Vitez nestala je 25. novembra 2016.

Slučaj Barbare Vitez još jednom je potvrdio ono na šta Fondacija Tijana Jurić intenzivno ukazuje poslednje dve godine kada su u pitanju nestala lica prvenstveno deca. Slaba zainteresovanost javnosti za nestala lica rezultat je i činjenice da Srbija nema jedinstveni javni registar koji sadrži sve podatke o svakoj evidentiranoj nestaloj osobi. Drugim rečima, trenutno je potpuno neizvodljivo da se pored policije bilo ko uključi i doprinese potrazi za nestalima.

Fondacija je iz tog razloga nedavno pokrenula realizaciju ovog projekta koji bi trebao da doprinese boljoj informisanosti građana Srbije o nestalim licima, ali i da pomogne u potrazi. Nacionalni registar nestalih lica Srbije, pored podataka o nestalim odraslim licima i deci, sadržaće i savete i psihološku pomoć porodicama nestalih u različitim fazama potrage za njihovim najmilijima. Roditelji Barbare Vitez takvu pomoć nisu dobili.

– Barbarin slučaj je tipičan primer onoga što nedostaje našem društvu, odnosno onoga što želimmo da uvedemo a to je Nacionalni registar nestalih lica. Njen nestanak je u jednom momentu bio jako propraćen, posle nedelju dana se već zaboravilo, da bi se tek posle našeg apela slučaj vratio u fokus javnosti. S druge strane, znam vrlo dobro kroz kakav pakao smo prošli 13 dana ne znajući šta je sa Tijanom. Situacija u kojoj su Barbarini roditelji je mnogo gora situacija od onoga što se nama desilo, jer mi posle svega znamo pravu istinu. Nacionalni registar nestalih lica, odnosno specijalizovani sajt koji će uskoro biti u funkciji, više je nego potreban našem društvu, zaključio je Igor Jurić.

SPASIOCI IZ MAĐARSKE DOVODE I PSE TRAGAČE

Sve nade sada se polažu u spasioce iz Miškolca. Od 1996. godine, kada su se okupili, iza njih je veliki broj rešenih slučajeva. Sutra će u Srbiju stići sa svom opremom, čamcima, i sa četiri psa tragača koja su se pokazala izuzetnim u ovakvim slučajevima, kakav je Barbarin nestanak. Spasioci će pretragu završiti u nedelju 9. aprila.

psi-tragaci-spider-miskolc2
blank

Foto: www.spider112.hu

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu