Stručna javnost jednoglasna: Srbiji je potrebna kazna doživotnog zatvora

Fondacija „Tijana Jurić“ organizovala je u petak okrugli sto povodom inicijative za uvođenje kazne doživotnog zatvora u pravni sistem Srbije, a prisustvovali su predstavnici sudija, tužilaca, advokata i Ministarstva pravde. 

Zaključeno je da je i stručna javnost saglasna sa potpisnicima inicijative, a to je da je izmena krivičnog zakonika preko potrebna našoj državi, a da bi kazna doživotnog zatvora za ubice dece i trudnica uticala na svest svih prestupnika, te da bi država na taj način pokazala da štiti društvo u celini.

Detalj sa okruglog stola

Jedan od učesnika okruglog stola sudija Aleskadar Trešnjev, koji je svojevremeno ubicu trogodišnje Katarine Janković, Mališu Jeftovića osudio na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, rekao je da svaka kazna mora da ima svoju socijalnu stranu i etičku dimenziju.

– Opredeljujući se za propisivanje određene kazne mi se kao društvo opredeljujemo prema određenoj društvenoj pojavi. Jedna kazna doživotnog zatvora bi predstavljala stav društva prema takvom društvenom ponašanju – prema ljudima koji siluju decu, ubijaju decu ili na najgore načine zlostavljaju decu – naveo je Trešnjev.

blank

On je istakao da svaka kazna pored specijalne prevencije (uticanje lično na osuđenika) ima i svoju generalnu prevenciju (na druge da ne vrše krivična dela).

– Svi pravnici znaju da upravo generalna prevencija treba da buduće učinoce krivičnih dela spreči da ne učine neko krivično delo. Kada je za neko krivično delo zaprećena kazna doživotnog zatvora u principu bi se svaki počinilac krivičnog dela, više zapitao da li treba da izvrši takvo krivično delo ili ne – naveo je Trešnjev.

Na okruglom stolu pristvovali su eminentni stručnjaci, među kojima je bio i državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić. Svi govornici složili su se da su oštrije kazne za ubice dece i trudnica potrebne.

blank

Osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić naveo je da je ovo stručna i pravna potvrda da 160.000 građana Srbije ispravno razmišlja, ali da je i dalje sledeći korak na presednici Narodne skupštine Maji Gojković, koja ovu inicijativu ignoriše već više od godinu dana.

blank

Podsetimo, Fondacija “Tijana Jurić” podnela je Narodnoj Skupštini inicijativu za predlog izmene pomenutog krivičnog zakona, uz potpise 160.000 građana Srbije, ali se ova inicijativa, bez ikakvog objašnjenja, nije našla na dnevnom redu Narodne Skupštine, te poslanicima nije ni dozvoljeno da o ovoj inicijativi raspravljaju.

Foto: Blic/Vesna Lalić

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!