Studijska poseta Sjedinjenim Američkim Državama

Zahvaljujući ambasadi SAD u Beogradu i INL (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs), kao organizacija civilnog društva smo dobili priliku da razmenimo iskustva sa stručnjacima iz vladinog i nevladinog sektora u SAD po pitanju potrage za nestalom decom, ulogom sistema Amber Alert u potragama, protokolima postupanja u slučajevima masovnih ubistava i podršci porodicama nakon tragičnih događaja.

Ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu, bio je predsednik Centra Igor Jurić.

„Iskustvo je fantastično. Imao sam kao član delegacije priliku da učim od fantastičnih stručnjaka i mislim da imamo kapacitet da kao organizacija neka dobra iskustva prenesemo i u Srbiju. Delegaciju iz Srbije je uz predstavnicu ambasade sačinjavao tim od 3 člana MUP Srbije, a sa nama su bili i predstavnici MUP i NVO BIH.

U okviru studijske posete, sprovedena je poseta ICMEC-u (International Centre for Missing & Exploited Children ), gde su predstavnici organizacije ukazali na važnost sistema Amber Alert.

„Pomogli su nam da rešimo neke nedoumice i probleme sa kojima se suočavamo u našoj zemlji, i da lakše prevaziđemo i prebrodimo izazove u samoj implementaciji sistema.“ – priča Igor.

Stručnjaci koji rade na pokretanju samog sistema održali su trening vezan za procenu kriterijuma pri oglašavanju Amber Alerta.

„Eksperti su nas upoznali sa kriterijumima koji moraju biti ispunjeni pri pokretanju sistema. Takođe, predstavili su nam i načine potrage nakon pokretanja, kao i statistiku koja je ukazala na efikasnost potrage nakon pokretanja sistema.“

blank

„Sledeća dva dana su bila izuzetno iskustvo, domaćini su nam bili predstavnici organizacije NCMEC (National Center for Missing & Exploited Children), gde je za nas posebno bila važna saradnja civilnog sektora i institucija koja je na izuzetno visokom nivou.“ – priča Igor i dodaje da je ovom prilikom saznao kako funkcioniše njihova veza za hitne pozive, kao i koja je uloga NCMEC-a kao nevladine organizacije u samom sistemu Amber Alert.

Posebna pažnja posvećena je ulozi forenzike u potragama za nestalom decom, a prisutni su bili upoznati i sa vrstama podrške koje se pružaju seksualno eksploatisanoj deci i deci koja su bila žrtve online predatora.

„Razgovor sa službenicima FEMA (Federal Emergency Management Agency) i njihova posvećenost nas je sve ostavila bez daha. Integrisani sistem javnog uzbunjivanja i upozorenja (IPAWS) je jedan fantastičan, moderan način obaveštavanja javnosti u slučajevima nestanaka dece, ali i drugih opasnosti, vremenskih nepogoda i eventualno drugih rizičnih situacija u kojima se građani mogu naći u svojim lokalnim zajednicama.“ – priča Igor i objašnjava da je „bežično“ uzbunjivanje u hitnim slučajevima odličan način da građani regiona budu obavešteni o svim potencijalno rizičnim situacijama.

blank

„Od službenika državne policije Virdžinije, mogli smo čuti način preventivnog rada i postupke istrage u slučajevima trgovine ljudima, koji se resursi koriste za odgovor na „aktivno“ nasilje, načini postupanja nakon slučajeva masovnih ubistava, što je bilo izuzetno korisno čuti obzirom na situaciju koja nas je zadesila u školi Vladislav Ribnikar.“

Prilikom susreta sa FBI prisutni su imali priliku da se upoznaju sa načinima postupanja u slučajevima otmica dece, ali i u slučajevima pucnjava u školama, upravljanju krizama, i procenama pretnji u ponašanju maloletnih lica.

„Ovo je bilo jedno fantastično iskustvo koje nam je svima pokazalo koliko još moramo da radimo kako bi dostigli ovako profesionalan način rada. Iskoristio bih priliku da se zahvalim Ambasadi Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i ambasadoru Marku Đuriću na izuzetnom prijemu i gostoprimstvu.“ – izjavio je Igor Jurić na kraju.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu