Subotica: Veliko interesovanje mladih za tribinu o trgovini ljudima

Nevladina organizacija Astra održala je vrlo zapaženu tribinu „Stop trgovini ljudima“ u Subotici pred oko 60 učenika srednjih škola.

Tribinu su organizovale Fondacija „Tijana Jurić“ i Kancelarija za mlade Grada Subotice.

fondacija-tijana-juric-stop-trgovini-ljudima-subotica

Ovom prilikom predstavnice Astre, Jelena Buvač i Jelena Cvetković iznele su podatak da je u 2015. godini u Srbiji zabeleženo oko 30 žrtava koje brojčano ukazuju na smanjenje u odnosu na prethodne godine, ali da se sa sigurnošću ne može reći da li je zaista reč o manjem broju žrtava ili o manjem broju identifikovanih žrtava.

blank

– Tokom ove godine zabeležili smo oko 1800 poziva i najveći procenat bio je u direktnoj vezi sa žrtvama trgovine ljudima. Takođe, i dalje imamo veliki broj preventivnih poziva kojima se građani raspituju o sigurnim migracijama, zaposlenju u inostranstvu i ostalim situacijama koje bi mogle biti rizične – rekla je Jelena Buvač.

Od 2000. godine od kada deluje u Srbiji, organizacija „Astra“ identifikovala je 460 žrtava trgovine ljudima.

Ovu tribinu koja se direktno bavi bezbednošću mladih, podržala je i Gradska uprava Grada Subotice.

– Grad će ovakve tribine uvek podržavati, prvenstveno što je nama u lokalnoj samoupravi veoma važno da se o ovakvoj temi razgovara jer nam je bezbednost mladih na prvom mestu. Mislimo da je to jedan od velikih problema koji su prisutni generalno u državi, ne samo u našem gradu. Vrlo je važno da mladi budu upoznati sa svim iskušenjima koja ih čekaju, da budu unapred obavešteni možda kojim putem ne treba ići, i kako da ne naprave neki pogrešan korak – rekao je član Gradskog veća Subotice zadužen za sport, omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac.

blank

Tribine o trgovini ljudima jedan su od projekata kojima Fondacija „Tijana Jurić“ edukuje javnost na polju bezbednosti. U svom programu Fondacija sprovodi i projekte „Tijana klik“ o bezbednoj upotrebi interneta, predstave „Nasilje nema opravdanja“ i kurseve samoodbrane za žene i decu.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!