Odluka fondacije: 2. festival „Glas anđela – Tijana Jurić“ u Bajmoku

Drugi festival „Glas anđela – Tijana Jurić“ biće održan od 17. do 19. juna 2016. u sportskom centru u Bajmoku, mestu u blizini Subotice u kom je Tijana provela detinjstvo i poslednji letnji raspust.

Centralni deo, kao i tokom prvog festivala održanog 2015. u mestu Svetozar Miletić, obeležiće takmičenje mladih, uzrasta do 16 godina starosti u izvođenju etno pesama.

Održavanju samog festivala prethodiće audicije koje će biti održane u nekoliko gradova. Stručni muzički žiri, principom selekcije izabraće 10 najboljih kandidata koji će se pojaviti drugog dana festivala i nadmetati se za „Glas anđela“.

Festival u Bajmoku biće otvoren 17. juna u večernjim satima pozorišnom predstavom „Indigo“ koju će izvesti glumci Branislav Lečić, Marija Vicković i Danica Maksimović.

Drugog dana festivala, na bini postavljenoj na stadionu u Bajmoku, pored takmičenja dece nastupiće i Narodni orkestar pod upravom Vlade Panovića, izvođač etno muzike Danica Krstić iz Kragujevca, pevačka grupa „Zlatovez“ iz Subotice i glumac Predrag Miki Manojlović. Prošlogodišnju pobedničku numeru izvešće Katarina Novaković kojoj je po oceni stručnog žirija pripala nagrada „Glas anđela – Tijana Jurić“ u 2015.

Trećeg dana, u nedelju 19. juna, kulturno-umetnički program će otpočeti koncertom Gradskog narodnog orkestra „Spomenar“ iz Sombora, nakon čije izvedbe će se na binipojaviti pevači Tijana Bogićević, Mark „Sing-Sing“ Robertson i Aleksa Jelić. U nastavku programa, u organizaciji Dečijeg pozorišta iz Subotice, biće održana pozorišna predstava za najmlađe.

drugi-festival-glas-andjela-tijana-juric-bajmok

Javni servis Srbije, RTS ili RTV, pripremiće specijalnu emisiju o Drugom festivalu „Glas anđela – Tijana Jurić“.

Sloganom „kulturom protiv nasilja“ festival će, iz mesta u kom je Tijana nestala, poslati snažnu poruku suprotstavljanja nasilju nad decom i istovremeno promovisati tradiciju etno pevanja. Namera je da se na ovaj način svake godine sve veći broj dece motiviše da se aktivno uključe u kulturno-umetnička i pevačka društva koja neguju talente i tradicionalne vrednosti.

Realizacijom festivala teži se i unapređenju humanitarniih aktivnosti te praktičan primer predstavlja i godišnju stipendiju koju pobedniku festivala obezbeđuje Fondacija „Tijana Jurić“ uz podršku prijatelja i donatora.

Sa ciljem da kulturni sadržaji budu u potpunosti dostupni deci u Bajmoku i okruženju, celokupan muzički, pozorišni i filmski program Festivala besplatni su za sve posetioce čime festival opravdava želju za društvenom odgovornošću.

Ideja da se jedan ovakav festival organizuje, potekla od Tijaninih afiniteta prema etno muzici s obzirom na to da je posle završene osnovne, upisala Srednju muzičku školu, na smerovima violončelo i etnomuzikologija. Etno muzika je bila njena velika ljubav i trebala je biti profesija kojom će bi se kasnije tokom života bavila.

Festival je prilika da, simbolično, druga deca pevaju za nju održavajući uspomenu na prerano i tragično ugašen mladi život.

1festival-glas-andjela-tijana-juric-pobednica-katarina-novakovic

Prošlogodišnja pobednica festivala – Katarina Novaković

Kako da se prijavite za učešće na festivalu pročitajte OVDE

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu