Svaka četvrta devojčica spremna na sastanak sa neznancem

– Trideset četiri odsto dece na internetu priča sa nepoznatim osobama, a svaka četvrta devojčica u osnovnoj školi otišla bi na sastanak sa neznancem – iznela je poražavajući podatak Biljana Kikić Grujić iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih „Target“ na edukaciji „Tijana klik“ održanoj u OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Zrenjaninu.

Ona je edukaciju o bezbednoj upotrebi interneta održala pred oko 320 učenika 7. i 8. razreda i u dvoipočasovnom razgovoru otkrila mnoge opasnosti koje deca često ne mogu ni da naslute. U otvorenoj, interaktivnoj komunikaciji, Kikić Grujić je učenicima govorila o popularnim grupama, najčešće na Fejsbuku, koje se kreiraju da bi se neko ismevao, aludirajući time na vršnjačko nasilje.

– Vršnjačko nasilje je dovelo do toga da danas imamo sećanje na Aleksu Jankovića i pokušaje samoubistava mnoge dece čiji drugari nisu znali da naprave granicu gde prestaje šala, a gde počinje nasilje – rekla je ona.

Na momente, tokom predavanja osetila se nelagoda, s obzirom na to da su učenici prepoznali neke od načina zloupotreba interneta. Aktivno su postavljali pitanja o fotografijama, ispisivanju komentara, a vrlo dobro znanje pokazali su u poznavanju zaštite ličnih podataka.

fondacija-tijana-juric-edukacija-tijana-klik-zrenjanin (18)

Učenik 7. razreda, Nemanja Golić, kaže da trenutno koristi samo Fejsbuk i da zna koje opasnosti vrebaju. Kako kaže, do sada nije imao neprijatne situacije, ali „poznaje decu koja su kroz to prošla“. Njegova drugarica, Nevena Jeličić, tvrdi da na listi prijatelja ima one sa kojima je u aktivnoj komunikaciji, ali ih nikada nije i lično upoznala.

– Svakodnevno se dopisujem sa drugaricama iz drugih delova Srbije, još uvek ih ne poznajem, ali bih želela da ih upoznam. Povezale smo se preko jedne grupe, dogovorile smo se i da se vidimo, ali neću ići sama, roditelji će me voditi – kaže Nevena.

ŠKOLA PREPOZNALA NASILJE KAO VELIKU OPASNOST

Činjenica da deca u toj školi jesu obaveštena o opasnostima, pedofiliji, sektama, rezultat je aktivnog angažovanja škole u prevenciji nasilja.

– Razvojni plan naše škole definiše intenzivnu saradnju nastavnog kadra sa roditeljima kroz razne timove i Klub roditelja. Svaki roditelj želi da mu dete ide u bezbednu školu i mi smo toga svesni, zbog čega puno radimo na prevenciji. Jedan od najznačajnijih timova u našoj školi jeste Tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, rodnu ravnopravnost i medijaciju koji učestvuje u različitim projektima i radionicama. Sve aktivnosti tog tima usmerene su na sprečavanje vršnjačkog nasilja, nasilnih situacija i komunikacije. Edukacija „Tijana klik“ koja se danas održava u našoj školi je veoma važna, jer većina roditelja ne shvata u kakvoj opasnosti može da se nađe njihovo dete kada je na internetu, nezaštićeno i bez kontrole – kazala je Vesna Škara, predsednik stručnog Aktiva za razvojni plan OŠ „Petar Petrović Njegoš“.

RODITELJI ŠOKIRANI INFORMACIJAMA

Veliko interesovanje pokazali su roditelji i prosvetni radnici koji su prisustvovali posebno pripremljenoj edukaciji „Tijana klik“ održanoj u večernjim satima.

U nameri da roditeljima što bliže predoči opasnost brojnih vidova zloupotrebe interneta, predavač Biljana Kikić Grujić iznela je podatak da je distribucija dečije pornografije problem „broj jedan“ u svetu, a da je tek na drugom mestu terorizam. Ona je roditeljima skrenula pažnju na nesvesne radnje među kojima prednjači postavljanje fotografija dece na internet, naročito onih sa letovanja na kojima su deca oskudno obučena ili gola.

– To jeste materijal koji pedofili traže. Kada postavite fotografiju svog golog deteta na Fejsbuk, vi ste dali direktnu mogućnost pedofilu da on dođe do nje. Pedofil nije ušao u vašu sobu i uzeo foto album, vi ste sliku postavili samoinicijativno – bila je oštra Kikić Grujić.

Ona je navela da predatori žrtvu najčešće biraju na osnovu fotografije kao prve stvari kojom bivaju privučeni, a zatim i po broju prijatelja.

– Onda kada predator vidi da vaše dete ima dve, tri hiljade prijatelja, on u startu zna da ono nema puno znanja o internetu ni svest o mogućoj opasnosti.

U delu predavanja o sektama, ona je iznela podatak da ulazak u sektu počinje spontano i da je prvo pravilo „poistovećivanje“, jer se oni koji su već u sekti poistovećuju sa nekim ko ima isti problem i tako počinje vrbovanje.

– Doživela sam potpuni šok slušajući edukaciju. Svi mi to sve znamo, ali je skroz drugačije kada vam to neko prikaže u brojkama, žrtvama, kroz konkretne slučajeve. Bilo je jako, iskreno i uverljivo. Date su zaista zdrave smernice kako koristiti internet i društvene mreže – rekla je Zrenjaninka Ljubica Kovačević.

FONDACIJA NASTAVLJA ZAPOČETU MISIJU

Tokom edukacija predstavljen je rad Fondacije „Tijana Jurić“ čiji je osnivač Igor Jurić, pored projekta „Tijana klik“ najavio i ostale projekte koji se sprovode istovremeno, ali imaju zajednički cilj – bezbednost dece.

– Cilj je da u naredne dve godine ovom edukacijom „Tijana klik“ obiđemo sve škole u Srbiji. Nedavno smo dobili autorsko pravo za predstavu „Nasilje nema opravdanje“, a treći projekat jesu tribine o trgovini ljudima.

Na tribini u Bačkoj Topoli gost će nam biti književnik Vlada Arsić koji je napisao potresnu knjigu „Armagedon“ o devojčici čija je sudbina bila vrla slična Tijaninoj – rekao je Igor Jurić.

Edukacija u Zrenjaninu jedna je od najuspešnijih i najposećenijih koje je Fondacija „Tijana Jurić“ održala u saradnji sa Centrom „Target“ iz Novog Sada.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!