Taktike predatora i otmičara, i kako se odbraniti

U prethodnom tekstu dotakli smo se teme otmice, i kako decu sa tom temom treba da upoznamo.

Šta je otmica? Otmica je krivično delo, i podrazumeva odvođenje osobe bez njenog pristanka, a često i držanje u zatočeništvu.

Porodične otmice su takođe otmice, bez obzira što je otmičar neko koga dete poznaje

Otmice mogu porodične ili kriminalne, a kada su porodične, mogu se predvideti. Nekoliko znakova ukazuje da može doći do odvođenja deteta od strane jednog od roditelja, ili nekog iz porodice:

  1. Pretnja otmicom ili pokušaji odvođenja deteta
  2. Planiranje odlaska/selidbe, poput prodaje kuće ili pribavljanja dokumentacije.
  3. Ako osoba iza sebe ima probleme u braku, svađe sa supružnikom oko deteta i starateljstva
  4. Problemi sa nasiljem, da li nad detetom ili partnerom, ili oba

Kriminalne otmice se u Srbiji ne dešavaju često

Bez obzira što se kriminalne otmice u Srbiji dešavaju jednom ili dva puta godišnje, važno da skrenemo pažnju da se one ipak dešavaju, i da svako može biti žrtva, iako statistika ukazuje da se uglavnom targetiraju devojčice između 10 i 14 godina.

Prema istraživanju američkog Centra za nestalu i zlostavljanu decu, 83% dece koja su pobegla od otmičara učinilo je nešto proaktivno: nisu se obazirali na reči otmičara, vikali su, šutirali otmičara ili su počeli da trče u suprotnom pravcu. To znači da je najbolja stvar koju dete može da uradi ako neko pokuša da ga otme jeste da preduzme akciju umesto da bude pasivno ili pristojno.

Kako bi se otmica sprečila, potrebno je sa detetom raditi na razumevanju ove opasnosti. U nastavku teksta su nekoliko scenarija koji su se u prošlosti pokazali kao uspešni, i koji su omogućili otmičarima da odvedu dete. Pročitajte ih, upoznajte se, a potom edukujte i vaše dete.

blank

Što više deca vežbaju, to će biti bolje pripremljena u realnoj situaciji.

Trik: Ponuda

Kako izgleda: Otmičar detetu nudi nešto čime će ga namamiti, slatkiš, igračku ili vožnju njegovim autom.

Kako se odbraniti: Objasnite deci da odbijaju poklone ukoliko se prvo ne konsultuju sa vama. Vežbajte ovo kada neko od vaših poznanika ponudi poklon detetu, posmatrajte njegovu reakciju, i usmerite ga kako da reaguje.

Trik: Životinja

Kako izgleda: Otmičar detetu pokaže štene ili neku interesantnu životinju, i poziva ga da je zajedno maze i hrane.

Kako se odbraniti: Naglasite detetu da ne treba da hrani i mazi tuđe životinje. Pogotovo ne ukoliko ga ta osoba zove do svog vozila ili stana, kako bi videlo životinju.

Trik: Opasnost

Kako izgleda: Otmičar prilazi detetu, kaže da je u opasnosti, i da mora da ga odvede na sigurno.

Kako se odbraniti: Uputite dete da nikada, nigde, ni sa kim, ne ide bez dozvole odrasle osobe. Neka dete nauči da kaže: „Ne mogu da idem sa tobom dok ne proverim sa svojom mamom/tatom/učiteljicom” i da nakon toga ode.

Trik: Porodični prijatelj

Kako izgleda: Otmičar kaže da su roditelji jako zauzeti, da je on njihov kolega sa posla, pa su ga poslali da ode po dete.

Kako se odbraniti: Pre svega sa školom i obdaništem dogovorite da dete ne puštaju kući ni sa kim ko nije njegov roditelj. Zatim deci objasnite da ćete mu javiti ako po njega dolazi neko drugil, a ne vi.

Trik: Pomoć

Kako izgleda: Otmičar zaustavi dete, a potom ga zadrži pitajući ga za određenu ulicu ili prodavnicu.

Kako se odbraniti: Kažite detetu da odrasli treba da traže pomoć od drugih odraslih, a ne od dece. Neka dete uvežba da kaže „Žao mi je, ja ne mogu da vam pomognem“. Takođe napomenite detetu da stoji na udaljenosti od najmanje jedne do dve ruke ako komunicira sa nepoznatim odraslim osobama.

Trik: Modeling

Kako izgleda: Otmičar priđe detetu, pohvali njegove patike, frizuru ili lice i kaže mu da bi trebalo da se bavi manekenstvom. Traži od deteta podatke, gde živi, ko su mu roditelji, pa ga ili pozove odmah u vozilo, ili poseti detete kod kuće kada je samo.

Kako se odbraniti: Naučite decu da će agencija za kasting pokušati da razgovara i stupi u kontakt sa roditeljem ili starateljem, a ne sa detetom. Takođe, objasnite detetu da nikome ne daje svoje podatke bez da se prvo o tome konsultuje sa vama.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu