Treći Festival „Glas anđela – Tijana Jurić“ održan u Bajmoku

Besedom posvećenoj Tijani Jurić, istaknuti srpski književnik i akademik Matija Bećković otvorio je treći Festival „Glas anđela – Tijana Jurić“ u Bajmoku.

Ovogodišnji festival, za razliku od prethodna dva kada je nastupilo po deset mladih pevača etno pesma do 16 godina, okupio je 15 učesnika u takmičarskom programu, a nastupila je i prošlogodišnja pobednica Ivona Damjanović.

Ovogodišnju titulu „Glas anđela“ i devetomesečnu stipendiju u iznosu od 54.000 dinara osvojila je Olivera Vuković (16) iz Beograda. Po oceni stručnog žirija na drugom mestu je Nataša Zukanović iz Beograda, a trećem Žarko Pribaković iz Bačke Topole.

DSC_0811

Utešne poklone i plakete dobilo je 12 takmičara, ali su ove godine dodeljene još dve veoma vredne nagrade. Tako je Milica Nikolić iz Dolova dobila jednogodišnju školarinu u Školi tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić, dok je Jana Jovanović iz Beograda dobila nagradu emisije RTV Beograd 2 Zlatna jabuka za negovanje tradicionalne pesme.

Takmičari su Bajmočane i goste Festivala oduševili izvođenjem „Razbole se šimšir list“, „Slavuj pile ne poj rano“, „Kiša pada, trava raste“, „Marije, bela Marije“, „Nekad cvale bele ruže“, „Moj dilbere, rođo moja“, „Ah, šta ćemo ljubav kriti“, „Simbil cveće“, „Đanum, zađe sunce“ i drugim izvornim kompozicijama.

Pesmu o Tijani akademik Matija Bećković započeo je rečima da mu je njen lik bio poznat kada je prvi put video fotografiju nakon strahote koja se dogodila pre tri godine.

– Kao da to ni nije bila fotografija nego ikona, a na ikoni nije se videla samo ona, nego sva lepota, čednost, zdravlje i radost života. I zato je ta potresna nova ikona dostojna da ukrasi svaki hram i svaki grad. Tijana je postala zajedničko ime za svu decu koja su stradala na pravdi Boga od niskih izdanaka ljudskoga roda – govorio je Bećković pred više stotina ljudi u Sportskom centru „Bajmok“.

Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, uručio je zahvalnice pojedincima i kolektivima „bez kojih njegova misija ne bi bila uspešna“. Zahvalio se svima koji podržavaju rad Fondacije, a posebnu zahvalnost uputio je Maji Atanasković, advokatici iz Beograda.

– Divim se Igoru i njegovoj porodici zbog toga što su pronašli snage posle takve tragedije da nastave dalje. Pre svega im se divim što su pronašli snage da u tragičnoj sudbini nastave borbu da se to više nikada ne desi nijednom detetu. Zato svi mi, cela Srbija, treba da im damo maksimalnu podršku u njihovoj borbi – poručila je Maja Atanasković.

Ovogodišnji Festival „Glas anđela – Tijana Jurić“ okupio je od 26. do 30. juna najmlađe Bajmočane u kreativnoj i muzičkoj radionici. Učenici četvrtih razreda su u OŠ „Vuk Karadžić“ izrađivali ukrasne i upotrebne predmete od kojih su pojedini darovani učesnicima takmičanja u pevanju. Osnovci su u okviru muzičke radionice upoznali stare instrumetne i tradicionalne pesme. Deca su na dan Festivala imala izložbu i druženje su nastavili u okviru festivalske večeri.

DSC_0757

Prvog festivalskog dana, u KUD „Doža Đerđ“ u Bajmoku, održana je pozorišna predstava „Prah“ za koju se tražila karta više, a veliko oduševljenje među Bajmočanima svih generacija izazvao je i nastup Dejana Petrovića i „Big banda“. Dok su se drugog festivalskog dana nizali muzički hitovi prve trube Srbije, mladi Bajmočani na koncertu bili su slika i prilika kako se kulturom bori protiv nasilja, što je ujedno i želja Igora Jurića.

– Nećemo da odustanemo od našeg cilja, a to je da jednim lepim načinom života i kulturom, promenimo ovo mesto, ponavljam po stoti put, mesto Bajmok koje je bilo poznato samo po crnim hronikama – poručio je Igor Jurić.

Foto: Fondacija Tijana Jurić

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu