U Bajmoku večeras – takmičenje dece u etno pevanju i „Dejan Petrović Big band“

Nakon jučerašnjeg izvođenja predstave „Prah“ u sali KUD Doža Đerđ u Bajmoku, čime je zvanično počeo treći Festival „Glas anđela – Tijana Jurić“, večeras će, na sportskim terenima u tom mestu, biti održan muzički deo – takmičenje dece u pevanju etno pesama i veliki koncert trubača – Dejan Petrović Big Banda.

Festival će otvoriti istaknuti srpski pesnik i akademik Matija Bećković, koji će ovom prilikom i govoriti svoje najpoznatije stihove. Kao i prethodne dve, i ove godine će centralni sadržaj festivala biti takmičenje dece do 16 godina u izvođenju tradicionalne muzike, njihovo nadmetaje za nagradu „Glas anđela“.

– Zbog velikog broja talentovane dece koja su tokom maja pred stručnim žirijem prolazila audicije, doneli smo jednu odluku koja je presedan u odnosu na prva dva održana festivala. Tako ćemo prvi put ove godine, umesto 10, imati 15 takmičara. Fondacija Tijana Jurić kao pokretač i organizator ovog festivala, nagradiće najboljeg takmičara stipendijom za školsku 2017/2018 godinu, koja će se isplaćivati tokom devet meseci. Takmičare koji budu osvojili drugo i treće mesto, čekaju utešne, ali vredne nagrade. Škola tradicionalnog pevanja etnomuzikologa Bojane Nikolić darovaće jednom takmičaru stipendiju za besplatno školovanje glasa u trajanju od jedne godine, saopštio je Organizacioni odbor trećeg Festivala.

Deca takmičari pevaće pred stručnim žirijem koji čine vrsni etnomuzikolozi, dok će ih na bini pratiti orkestar Radio televizije Vovodine.

Uslediće dodela zahvalnica istaknutim pojedincima i kolektivima koji su u prethodnom periodu dali nesebičan doprinos u stvaranju boljih uslova za bezbednost dece. Žiri će tada proglasiti ovogodišnjeg pobednika, takmičara koji je pokazao najbolje glasovne mogućnosti i na najpotpuniji način osvojio nagradu „Glas anđela“. Na kraju festivalske večeri, na bini će zasvirati Dejan Petrović Big band.

Dejan Petrović Big band

Dejan Petrović Big band

Ulaz na drugi festivalski dan je slobodan za sve posetioce

PROGRAM:

PROGRAM1

IDEJA FESTIVALA „GLAS ANĐELA – TIJANA JURIĆ“

Etno Festival „Glas anđela – Tijana Jurić“ pokrenut je 2015. godine kao jedan od projekata Fondacije Tijana Jurić sa željom da se svake godine u junu, pesmom pošalje snažna poruka suprotstavljanja nasilju nad decom. Istovremeno, ovaj jedinstveni muzički događaj promoviše tradicionalnu muziku sa ovih prostora.

Centralni deo festivala predstavlja takmičenje mladih uzrasta do 16 godina, u izvođenju etno pesama. Najbolji takmičar osvaja nagradu „Glas anđela“ i godišnju stipendiju. Namera Fondacije Tijana Jurić je da kroz festival svake godine motiviše sve veći broj dece, da se aktivno uključe u kulturno-umetnička i pevačka društva koja neguju talente i tradicionalne vrednosti. Podsticanjem dece da se bave pravim vrednostima, jedan je od načina da se klone opasnosti i loših uticaja koji vrebaju u savremenom svetu.

Festival „Glas anđela – Tijana Jurić“ na dostojanstven način čuva sećanje na talenat za muziku koji je Tijana imala. Ova manifestacija je prilika da, simbolično, druga deca pevaju za nju, održavajući uspomenu na prerano ugašen mladi život.

Bojana Latinović

Foto: dejanpetrovic.com/Marina Lukić

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu