Igor Jurić: Od 10 žrtava trgovine ljudima, samo jedna uspe da se spase

Drugi po redu webinar u okviru projekta „Gledaj webinar – budi bezbedan“, koji je na temu „Lažni oglasi i vrbovanje“ održao Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, pratilo je oko 50 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Učenici su imali priliku da slušaju i edukuju se o pojmu trgovine ljudima, načinima do kojih trgovci ljudima u današnje vreme dolaze do žrtava, vrstama eksploatacija, a naročito važan je bio deo koji se odnosio na prepoznavanje trgovine ljudima i traženje pomoći.

– Kada govorimo o pojmu trgovine ljudima, danas poznajemo prinudnu prostituciju, prinudno prosjačenje kao jedan vrlo čest oblik, prinudu na vršenje krivičnih dela, prinudni rad i trgovinu organima. O trgovini organima se najmanje zna jer u njoj, u najčešćem broju slučajeva nema svedoka, žrtve nisu među živima. Zajedničko za sve oblike trgovine jeste prinuda. Trgovina ljudima ima elemente primoravanja, držanja određene osobe u ropskom odnosu u cilju njene zloupotrebe, a opet s krajnim ciljem ostvarivanja određenih interesa koje trgovac ima, rekao je na početku Igor Jurić.

Značajan deo webinara posvećen je lažnim poslovnim ponudama i oglasima za rad u inostranstvu za koje u našoj zemlji postoji niz primera i svedoka, odnosno onih koji su iz želje da ostvare bolju zaradu, ušli u problem koji ih je mogao koštati života.

– Ukoliko jednog dana poželite da radite u inostranstvu, ili dobijete poslovnu ponudu mimo naše zemlje, važno je kako ćete tome pristupiti i kako ćete sebe zaštititi. U današnje vreme postoji mnogo oglasa na internetu, u novinama, kojima se obećava dobro plaćeni posao u inostranstvu. Ne treba da budemo paranoični i da mislimo da je svaki taj oglas mamac, ali moramo imati visok stepen opreza. Najčešće se iz tih oglasa ne može puno zaključiti, ali zato je vaše pravo da se raspitate sami. Tako ćete ispitati sve o firmi koja nudi posao – gde se nalazi, da li ima istoriju poslovanja, kakva je mejl adresa na koju treba da pošaljete svoj CV, a naročitu pažnju treba da obratite na ugovor. Najbolja preporuka koju vam mogu dati jeste da ugovor koji treba da sklopite sa nekom firmom, pregleda advokat, rekao je Igor Jurić.

U situacijama odlaska u inostranstvo radi započinjanja posla, vrlo važno je imati osobu od poverenja koja ostaje ovde.

– Toj osobi treba da ostavite svoju fotografiju ne stariju od šest meseci, kao i fotokopiju pasoša. Nakon prelaska granice, preporučuje se kupovina pripejd kartice za mobilni telefon kako biste mogli pozvati tu osobu u slučaju nevolje. Osoba od poverenja treba da zna da ste, ukoliko se ne javite neko vreme, u problemu. Svakako, u inostranstvo ne odlazite a da prethodno niste obezbedili brojeve ambasade, policije, hitne pomoći, onih organizacija koje se bave prevencijom trgovine ljudima, rekao je predavač.

blank

– U našoj zemlji postoje slučajevi lažnog zabavljanja koji se nisu dobro završili po žrtvu. U takvim situacijama osoba se zabavlja sa drugom osobom radi ostvarivanja određenog cilja. Ovaj odnos je zasnovan na sticanju poverenja koje se u jednom momentu izneveri, onda kada „lažni partner“ treba da postigne cilj, odnosno kada treba da proda svog partnera – žrtvu. Interesantno je da taj lažni odnos može da traje prilično dugo, pa i godinu-dve. Po pravilu, iza toga stoji ogroman novac koji „lažni partner“ treba da ostvari. Čest je slučaj da na ovaj način žrtve postaju mlade devojke koje bivaju „gurnute“ u lanac trgovine ljudima, rečeno je učenicima.

Učenike škola koje su se uključile u webinar interesovalo je i kako da prepoznamo lažno zabavljanje, a mnogi od njih postavili su pitanje „kako i koliko žrtava uspe da izađe iz lanca trgovine ljudima“.

– Nažalost, statistika je poražavajuća jer na 10 žrtava trgovine ljudima, samo jedna uspe da se spase, rekao je Igor Jurić.

Do kraja projekta (2. decembar) još nekoliko predavanja biće posvećeno ovoj temi. Danas i sutra govoriće se o prevenciji trgovine ljudima, vrbovanju preko interneta, a u narednim danima i o uslvima u kojima žrtve žive.

Sve o projektu „Gledaj webinar – budi bezbedan“ saznajte OVDE

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!