Preko 50 škola u Srbiji istovremeno putem interneta pratilo edukaciju o digitalnom nasilju

Prvi od ukupno 10 webinara – predavanja putem interneta na temu bezbednosti dece u okviru projekta „Gledaj webinar – budi bezbedan“ danas je u isto vreme, uživo, pratilo više od 50 škola. Reč je o pionirskom poduhvatu Fondacije Tijana Jurić koja se prva u Srbiji, uz podršku Telenor fondacije, ohrabrila da edukacije sprovodi putem interneta.

Webinar su pratili učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola, i učenici prvih i drugih razreda srednjih škola.

Uzbuđenja je bilo sa obe strane monitora – učenici su prvi put imali priliku da prisustvuju ovakvom načinu predavanja, dok je i za predavače ovo bilo jedno novo i veliko iskustvo.

– Nikada ranije nismo radili ovako nešto i svi smo imali pozitivnu tremu pred početak prvog predavanja. Kada je sve počelo i kada smo videli koliko škola u isto vreme prati webinar, shvatili smo koliku smo važnu stvar danas uradili. Pokrenuli smo nešto novo u Srbiji, učinili smo da umesto jedne škole, u jednom danu predavanje odsluša preko 50 škola. To je nešto što mi kao Fondacija u nekom trenutku više nismo mogli da postignemo, da lično posetimo sve veći broj škola koji nam je upućivao pozive, i zato je ovo idealno rešenje za edukovanje dece u budućnosti. Prezadovoljni smo kvalitetom projekta koji smo uspeli da postignemo, kaže Igor Jurić, jedan od predavača na webinarima i osnivač Fondacije Tijana Jurić.

Prvi predavač, načelnik Odeljenja za visokotehnološi kriminal MUP Srbije Saša Živanović, tokom jednočasovnog izlaganja na temu „Digitalno nasilje – cyberbullying“, izneo je niz korisnih informacija koje će učenicima pomoći da ubuduće pažljivije i sa više znanja pristupaju internetu, prevashodno društvenim mrežama.

-Bitno je da znate da digitalno nasilje može da se sprovodi direktno ili indirektno. Direktno je kada se vi obraćate jednoj osobi sa neprimerenim porukama i nedozvoljenim, štetnim sadržajem, a indirektno je kada već postavljeni, uvredljivi sadržaj na društvenim mrežama retvitujete, šerujete, lajkujete ga, komentarišete. U tom digitalnom nasilju naročito su opasna dva pojma – gruming i seksting. Gruming je situacija u kojoj lica, obično muškog pola, nastoje da uspostave kontakt sa maloletnicima i sa decom i održavaju taj kontakt radi izvršenja krivičnog dela protiv polne slobode. Seksting je kao pojava naročito izražen u poslednje vreme. Seksting nastaje vršimo porizvodnju ili razmenu fotografija, odnosno video materijala eksplicitnog sadržaja. Ono što treba da znate u segmentu sekstinga jeste da ni maloletnici nisu izuzeti od krivične odgovornosti. Stoga, ukoliko takav materijal posedujete u vašem računaru ili mobilnom telefonu, možete odgovarati, rekao je Živanović.

On je posavetovao učenike da upamte ključnu rečenicu, da se u sajber prostoru ponašaju tako da nikada ne čine drugima ono što ne bi želeli da se njima lično desi.

– Pre nego što bilo šta učinite, i u bilo čemu učestvujete, upitajte se kako bi vama bilo kada bi neko objavio vaš nesmotreni gest i kasnije vas omalovažavao, rekao je predavač.

U nastavku webinara, Živanović je govorio o merama zaštite na društvenim mrežama, raspoznavanju različitih oblika nasilja, prepoznavanju žrtava nasilja, posledicama izloženosti digitalnom nasilju.

-Veoma je bitno da znate koje podatke smete da ostavljate na internetu. Vi danas imate dva identiteta, a jedan od njih je virtuelni. Upamtite da sve što ste danas i u prethodnom periodu postavili na internetu, negde ostaje i da se u nekom trenutku, po potrebi može pronaći. Sutra ćete možda biti uspešni, ugledni ljudi, tražićete posao, a neka kompromitujuća fotografija ili sadržaj iz vaše prošlosti mogu biti presudni faktor da taj isti posao ne dobijete. Na društvenim mrežama ne smete ostavljati adresu stanovanja, broj telefona, sve one informacije koje govore o vašim aktivnostima, gde se krećete, u kojem sportskom klubu trenirate, mesta koja posećujete. Danas se na internetu može saznati sve, i onaj ko želi, može da napravi ceo profil o vama. Upravo to rade grumeri. Oni osluškuju decu koju žele da načine svojim žrtvama, prate njihova interesovanja, emotivna stanja, njihovu ranjivost, pa čak i odnos sa porodicom. Ukoliko je vaš odnos sa roditeljima loš, za njih je to bitna informacija, istakao je Živanović.

Poseban deo predavanja Živanović je posvetio odnosu sa porodicom.

– Pretpostavljam da među vama postoje deca koja mnogo više znaju o internetu od svojih roditelja, ali ne zaboravite to da su roditelji vaši najveći prijatelji, i ono što vi ne znate, jeste to da oni mnogo više znaju o životu od vas, rekao je Saža Živanović govoreći o odnosu poverenja sa roditeljima koji je ključan ukoliko se desi digitalno nasilje.

blank

Po završetku edukacije, učenici su postavljali pitanja, a ono što ih je zanimalo jeste to da li je dovoljno blokirati osobu koja vrši digitalno nasilje nad nama, kome se obratiti u slučaju prijema uvredljivih poruka, kako da znamo da li je određeni profil na društvenim mrežama lažan, kako možemo saznati da li neka osoba koristi, odnosno zloupotrebljava naš profil.

U projekat „Gledaj webinar – budi bezbedan“ biće uključeno više od 150 škola, odnosno 7.500 učenika. Cilj realizacije projekta je prevencija nasilja kroz informisanje učenika, roditelja i nastavnika o opasnostima koje vrebaju u onlajn svetu, na ulici i u školi.

Putem ukupno osam webinara, u periodu od 20. novembra do 2. decembra, učenici će odslušati predavanja na nekoliko aktuelnih tema – zaštita privatnosti ili kako bezbedno koristiti internet, digitalno nasilje, ko su onlajn predatori i kako ih izbeći, vršnjačko nasilje na društvenim mrežama, pojam trgovine ljudima i uslovi u kojima žrtve žive, lažni oglasi i vrbovanje, prevencija trgovine ljudima.

Predavanja traju 45 minuta koliko i jedan školski čas, a učenici mogu uživo da postavljaju pitanja predavačima, i da na njih odmah dobiju odgovore. Paralelno, uz predavanja, sprovodi se i kviz koji treba da pokaže u kojoj meri su učenici usvojili znanja. Oni učenici koji budu imali najveći procenat tačnih odgovora, osvojiće nagradu u vidu internet kutka, bežičnog interneta za svoju školu i jednog laptop računara koje će obezbediti Telenor fondacija.

blank

Pored webinara za učenike, tim predavača održaće i dodatno dva predavanja za 1.700 roditelja i nastavnika na temu pedofilije i dečije pornografije, kao i nestanaka dece i brze potrage za njima.

Predavači su Igor Jurić, Vlada Arsić, Tomislav Ramljak, Boris Radanović, Vanja Gorjanac i Saša Živanović.

Kompletan snimak predavanja Saše Živanovića pogledajte OVDE

Predavanja će moći da se prate na web stranici Fondacije Tijana Jurić u odeljku WEBINARI

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu