A gyilkos ügyvédét sosem fogom megérteni, köszönöm a médiáknak a támogatást

Egy nappal az előtt, hogy Dragan Đurić-ot végleg elítélték volna, a megölt kislány édesapja, Igor Jurić vendége volt a Pink Televízió reggeli műsorának, és Svetlana Aleksić-tyel beszélgettek az eljárás folyamatáról, az ítélet kinyilatkoztatásáról, a médiákkal való kapcsolatáról, Tijana törvényének elfogadásáról, és a Tijana Jurić Alapítvány munkájáról.

  • Meg vagyok elégedve az ítélet meghozatalának gyorsaságával, talán ez volt az egyik leggyorsabb eljárás Szerbiában. Ha a saját szemszögemből nézem az esetet, azt kell mondanom, hogy mély nyomot hagytak bennem az ügyész érvei, mellyel a vádlottat védte – mondta Jurić az interjú elején, majd bővebben kifejtette a véleményét a vádlott Dragan Đurić ügyvédjéről, Viktor Gostiljacról.
  • Megértem az ügyvédi munka lényegét, hogy nekik képviselniük kell a legkeményebb bűnözőket, a legrosszabb gyilkosokat is, de nem tudom, és soha nem is fogom megérteni azt az embert, aki ilyen hevesen védte a lányom gyilkosát a bíróság előtt. Ha Dragan Đurić az eljárás elején keresett volna egy ügyvédet, és szakmai kötelességből kapta volna Viktort maga mellé, még talán meg is érteném, viszont Viktor Gostiljac önszántából fogadta el az ügyet, és megmutatta Szerbiának, hogy milyen ember. Az utolsó szavaiban azt mondta, hogy a gyilkos „boldog volt“, hogy rátaláltak, mert állítólag félt feljelenteni saját magát. Még egy dolog, mely különösen fáj az ügyvéd beszédében, az a „kegyetlenség“ szó. Az ő elmondása szerint úgy esik ki, hogy Tijanát nem gyilkolta meg olyan kegyetlenséggel Đurić, hogy ezért maximális büntetést, 40 évet kapjon. Ha egy gyermek egy kis településen gondtalanul sétálgatott, egy monstrum elkapta, és úgy ölte meg, ahogy ezt az egész nyilvánosság tudja, akkor nem értem, hogy ebben mi nem kegyetlen.

A nyilvánosság ma hallotta először azokat az adatokat, melyeket a Jurić család ügyvédje, Miro Orović közölt az eljárás befejeztével, miután átkutatták a gyilkos laptopját. Az adatok megmutatták, hogy miket keresett az interneten a tizenötéves kislány ellen elkövetett kegyetlen bűncselekmény után.

  • A gyilkosság utáni pár napban Đurić a következő kérdésekre kereste a választ: „hány nap kell ahhoz, hogy egy emberi test felbomoljon“, és amikor erre nem talált választ, tovább keresett: „hány nap kell ahhoz, hogy egy marha felbomoljon a földben“. Később, amikor a médiák közölték, hogy látták Tijanát Magyarországon, a biztonsága érdekében elkezdett fürdőket keresni, ez volt számára az elsődleges. Az ügyvédje azt állította, hogy „boldog volt“, amikor elfogták – csupán értelmetlen szavak, állította Jurić.

Svetlana Aleksić a szerb médiákkal kapcsolatos kérdésére Igor Jurić azt válaszolta, hogy ha eltekintünk a kellemetlen körülményektől, nagyon hálás nekik, mert tevékenységükkel elősegítették a keresési folyamatot.

  • Elismerem, én kezdeményeztem kezdetektől fogva az együttműködést a médiákkal, szükségem volt a segítségre, és meg is kaptam. Tijana olyannyira a médiák fókuszában állt, mint talán Szerbia történetében még soha egy gyermek sem, és ezért igazán hálás vagyok a médiáknak. Más oldalról viszont a szerb médiák olyanok, hogy ha egy hír már nem aktuális, akkor leellenőrizetlen részleteket tárnak a nyilvánosság elé, találgatásokat és feltételezéseket. Ez egyáltalán nem volt professzionális hozáállás tőlük, és nagyon fájt a családomnknak, főleg ebben a helyzetben, amikor a gyermekünk élete volt számunkra a legfontosabb. Ez akkor történt, amikor meggyanusítottak, hogy én vagyok a bűnös a lányom eltűnéséért. Ez volt az egyedüli alkalom, amikor esetleg meggondolatlan kijelentéseket tettem. Viszont félreteszem ezt a dolgot, mert mindent összevetve, mégis sokat segítettek a médiák. Ma amikor ebből a távlatból tekintek az ügyre, ha nem lettek volna médiák, kérdés, hogy hogyan végződött volna, és megtalálták-e volna a gyilkost.

CSENDES TÜNTETÉSSEL TIJANA TÖRVÉNYÉNEK ELFOGADÁSÁÉRT

Az eljárással párhuzamosan kialakult egy kezdeményezés Tijana törvényének elfogadásáért, melynek értelmében az eltűnés bejelentését követően a hatóságok nem kell, hogy 48 órát várjanak ahhoz, hogy az eltűnt személy keresésére induljanak.

  • Igazán nagy támogatást kapunk Szerbiától, a régiótól, és a diaszpórától, hogy a törvényt minél előbb elfogadják. Az emberek felismerték a törvény fontosságát, mert az alkalmazásának segítségével életeket menthetnek az ilyen helyzetekben, mint amilyen a miénk volt. A folyamat tart, és az utolsó információim szerint a javaslat az európai szervezeteknél van ellenőrzésen. Nem fogunk elállni tőle, ellenkezőleg, június 28-án csendes tüntetést szervezünk Újvidéken, hogy mégegyszer emlékeztessük az államot az együttműködésünkre. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem ellenszegülünk, csak rámutatunk egy dologra, ami nem jó, ezért meg kell változtatni – mondta Jurić a reggeli műsorban.

A TIJANA JURIĆ ALAPÍTVÁNY ELKEZDTE MUNKÁJÁT – „ANGYAL HANGJA”

Pár nappal ezelőtt a Tijana Jurić Alapítvány hivatalosan is elkezdett működni attól függetlenül, hogy az elmúlt hónapokban már egy sor műhelymunkát, előadásokat és tribünt tartottak a gyermekek biztonságával kapcsolatosan, szerte Vajdaságban.

  • Ez a harmadik, és a legfontosabb szegmens, mellyel fogunk foglalkozni Tijana nevében. Az Alapítvány tájékoztató programjain keresztül harcol az emberkereskedelemmel szemben, humanitárius akciókat szervez, és emellett a tehetséges gyermekeket is támogatja Szerbiában. Az első aktivitásunk az „Angyal hangja” – „Tijana Jurić” lesz, melyet július 27-én tartunk meg első ízben Svetozar Miletić településen, ahol megtalálták Tijanát. Ez egy népdal éneklő verseny gyermekek számára, 16 éves korig. Azért választottuk ezt a kategóriát, mert Tijana zenei középiskolába íratkozott etnomuzikológia és cselló szakra, és tudjuk, hogy az volt a vágya, hogy egyszer ilyen fesztiválokon énekelhessen. Szerettem volna valóra váltani az álmát. Egyes emberek ellenezték, hogy túl korai, és miért épp azon a helyen, de ez szívből jön – mondta Jurić.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!