U Novom Sadu održan najmasovniji protest za „Tijanin zakon“

Najmasovniji mirni protest do sada, organizovan kao podrška inicijativi za usvajanje „Tijaninog zakona“ održan je 28. juna u Novom Sadu.

Ovaj protest nisu podržali samo roditelji koji imaju decu i žele da se izbore za njihovu bezbednost, već i mnogo mladih koji su svojim dolaskom potvrdili da pravovremeno razmišljaju o budućnosti društva.

Pod parolom „Hoću Tijanin zakon – podrži“, okupljeni su simboličnim, trominutnim ćutanjem poslali poruku državi da „Tijanin zakon“ nije usvojen iako je od preke važnosti za bezbednost dece.

Igor Jurić, Tijanin otac i inicijator serije mirnih protesta, kaže da je od podnošenja inicijative prošlo tačno deset meseci, ali da čvrsto veruje da će zakon biti usvojen

– Ministar policije Nebojša Stefanović je i sam izrazio želju da trenutni Zakon o policiji bude izmenjen u pravcu još boljeg i efikasnijeg rada, a sa krajnjim ciljem – da izbegnemo opasne situacije, da sačuvamo decu. Tijanina sudbina ne sme da se ponovi – rekao je Jurić.

Podršku skupu dali su građani Novog Sada, Subotice, Beograda, Sombora, i drugih gradova i uprkos lošim vremenskim prilikama pokazali da volja postoji. Volja da se stvari promene i da se više ne rizikuje ljudskim životima.

Posebnu podršku pružila je porodica Mirosavljević, roditelji prerano preminule devojčice Zoje koji su se izborili za usvajanje „Zojinog zakona“. Iako se odnosi na pravo za dijagnostikovanje genetičkih bolesti, ovaj zakon ima zajedničku osobinu sa „Tijaninim zakonom“ – inicirali su ga roditelji koji su doživeli tragediju i izgubili dete.

Inicijativa Igora Jurića podrazumeva promenu člana 72 Zakona o policiji koji reguliše vreme izmedu prijave nestanka maloletne osobe i kretanja u akciju potrage. Sadašnjim zakonom propisuje se rok od 48 sati od prijave do potrage nestalog lica, dok bi izmenom potraga počela od momenta prijave.

Bojana Latinović

FOTO: mojnovisad.com i subotica.com

[widgetkit id=“24″ name=“Protest Novi Sad“]

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!