U prošloj godini 37 odsto više žrtava u odnosu na 2015.

U 2016. godini identifikovano je 55 žrtava trgovine ljudima što je za 37 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Ovaj Centar izveo je prikaz identifikovanih žrtava trgovine prema vrsti eksploatacije, uzrastu i polu: 

  • Seksualna eksploatacija 29
  • Radna eksploatacija 7
  • Prinuda na brak 4
  • Prinuda na prosjačenje 1
  • Nelegalno usvojenje 2
  • Prinuda na vršenje krivičnih dela 1
  • Višestruka eksploatacija 11

          Ukupno 55

Dominiraju žene, i u kategoriji maloletnih lica, i lica preko 18 godina.

trgovina-ljudima-fondacija-tijana-juric

Maloletne žrtve trgovine ljudima čine 38% od ukupnog broja identifikovanih žrtava (21 maloletna žrtva), što je smanjenje u odnosu na zastupljenost maloletnih žrtava u prethodnoj godini. Među maloletnim žrtvama u 90% slučajeva eksploatisane su devojice.

Punoletne žrtve kojih ima 34, čine 62% identifikovanih žrtava, što je vidno povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Među punoletnim žrtvama u 82% slučajeva radi se o eksploataciji osoba ženskog pola.

Osobe ženskog pola eksploatisane su značajno više od muškaraca i čine 85% od ukupnog broja žrtava. U grupi eksploatisanih osoba ženskog pola dominiraju punoletne devojke i žene koje se kao žrtve javljaju u 60% slučajeva.

Srbija je zemlja porekla i zemlja eksploatacije žrtava trgovine ljudima. Žrtve trgovine ljudima su uglavnom državljani Republike Srbije i pretežno su eksploatisani u okviru Republike Srbije. Od ukupnog broja identifikovanih žrtava državljani Srbije čine 93% žrtava (51 državljanin Srbije). Ostale žrtve poreklom su iz Nepala, Avganistana, Albanije i Pakistana.

Državljani Srbije eksploatisani su pre svega u Srbiji – 67%.

Trgovina ljudima tokom identifikacije prekinuta je kod 10 slučajeva. Prekid u fazi vrbovanja je u 8 slučajeva, a u fazi nakon transporta a pre ekspoatacije u 2 slučaja.

TRGOVINA LJUDIMA U JANUARU

U januaru su identifikovane 3 žrtve trgovine ljudima. Sve žrtve su državljanke Republike Srbije. U jednom slučaju radi se o transnacionalnoj eksploataciji (zemlja eksploatacije Slovenija), u jednom i transnacionalna (zemlja eksploatacije Italija) i nacionalna, i u jednom slučaju radi se o nacionalnoj trgovini ljudima. Primljeno je 12 prijava za identifikaciju.

Kod jedne žrtve radi se o višestrukoj eksploatciji – seksualna eksploatacija, prinuda na brak, prinuda na vršenje krivičnih dela i prosjačenje.

Kompletan izveštaj pogledajte OVDE

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu