Igor Jurić: Ubice dece odstraniti iz društva – zauvek

Nakon svirepih ubistava devojčica Katarine Janković, Tijane Jurić, Ivane Podraščić, u Srbiji se nije mnogo toga promenilo. Štaviše, u leto 2016. godine desilo se jedno od najmonstruoznijih ubistava ikad – trogodišnju Anđelinu Stefanović iz sela Vratarnica mučki je silovao a zatim i ubio „mirni komšija“ Vladica Rajković.

Ubice Katarine, Tijane i Ivane, osuđene su na pravosnažne kazne od po 40 godina, koja će se tražiti i u slučaju ubistva Anđeline Stefanović.

Pravnu podršku s ciljem dobijanja maksimalne kazne za ubicu, porodici Stefanović pružila je Fondacija Tijana Jurić. Osnivač Fondacije, Igor Jurić, kaže da se ubicama i pedofilima mora stati na put.

– Kada pogledate koliko je u samo poslednje tri godine bilo ovakvih i sličnih slučajeva, moramo svi kao drušvo da se zapitamo da li je kazna od 40 godina dovoljna za monstrume koji ubijaju decu. Fondacija Tijana Jurić intenzivno radi na prevenciji, svakodnevno učimo decu kako da se zaštite, ali, s druge strane, ljude poput Dragana Đurića, Mališe Jevtovića, Darka Kostića, moramo zauvek odstraniti iz društva, skloniti ih s ulica. Čovek koji je ubio trogodišnje dete, Anđelinu Stefanović, u slučaju da dobije 40 godina zatvora, po isteku kazne imaće 67 godina. Kada znamo da je nedavno osuđeni pedofil iz Beograda Dragan Živanović sa 66 godina želeo da napastvuje devojčicu od 11 godina, šta možemo da očekujemo kada Anđelinin, i ostale ubice, izađu iz zatvora. Cilj je da ih zauvek sklonimo sa ulice, da to bude stvar od koje kao društvo ne moramo da se plašimo, kaže Igor Jurić.

Dodaje i da je pravna podrška Fondacije porodici Stefanović pružena u nameri da se izbegne rizik da ubica ne dobije kaznu koju zaslužuje – trenutnu maksimalnu u Srbiji od 40 godina.

ZLOČINI SE PONAVLJAJU

Advokatica angažovana od strane Fondacije Tijana Jurić, Maja Atanasković, kaže da je neophodno postarati se da krivične sankcije koje se izriču, imaju efekte i na planu prevencije.

– Desile su se Katarina, Tijana, Ivana, Anđelina, i evidentno je da se to ponavlja. Tome se na put može stati samo maksimalnim kaznama ili eventualno uvođenjem kazne doživotnog zatvora, rekla je Atanasković dodajući da se deca moraju zaštititi.

sudjenje-vladici-rajkovicu-visi-sud-zajecar-igor-juric-feat

Maja Atanasković i Igor Jurić ispred Višeg suda u Zaječaru sa majkom ubijene Anđeline Stefanović

Glavni pretres za ubistvo Anđeline Stefanović zakazan je za 7. mart u Višem sudu u Zaječaru. Tada će doći do ponovnog ispitivanja optuženog Rajkovića koji je na pripremnom ročištu pre nedelju dana negirao ubistvo devojčice rekavši „da se ne oseća krivim“.  On je time praktično izmenio prvobitni iskaz dat pred višim tužiocem kada je priznao ubistvo male Anđeline.

Podsećamo, Vladica Rajković (28) iz sela Vratarnica, optužen je za silovanje i teško ubistvo devojčice Anđeline Stefanović (3). Tužilaštvo ga tereti da je 9. jula prošle godine odveo sa proslave Anđeliju, a potom je na lokalnom putu za Zagrađe silovao i ubio.

Fondacija Tijana Jurić pratiće ovaj slučaj do izricanja presude, a zatim u javnost izaći sa zahtevom da se kazne za ubice dece pooštre.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!