„Ukradena bezbednost“ prvi put pred starijim sugrađanima

Fondacija Tijana Jurić održala je prvi put svoju tribinu „Ukradena bezbednost“ pred starijim sugrađanima, korisnicima Gerontološkog kluba Centar II.

 

Ova tribina na temu trgovine ljudima, trgovine organima, seksualne eksploatacije i pedofilije, do sada je održavana đacima srednjih škola i roditeljima.

– Na inicijativu Gerontološkog kluba danas smo održali jednu od naših najtraženijih tribina o najčešćim mogućim zloupotrebama ljudi, i drago nam je što smo mogli i njima da približimo sve opasnosti koje vrebaju na ulici – rekao je osnivač fondacije Igor Jurić.

ukradena-bezbednost-fondacija-tijana-juric3

 

Predstavljajući aktivnosti i ciljeve fondacije, svakodnevnu borbu za bolju bezbednost dece, on je na ovoj tribini prvi put govorio o savremenim mehanizmima i uređajima za sigurnost i potragu dece u slučaju njihovog nestanka.

– Ti mehanizmi se već dugi niz godina koriste u evropskim zemljama, ali njihova primena u Srbiji još nije moguća. Borimo se da to promenimo i da naša deca budu na istom nivou bezbednosti na kakvom su deca u nekim od evropskih zemalja. Želimo da smanjimo svaku šansu da ijedno dete nestane i da potraga, ako do toga dođe, bude bolja i efikasnija – rekao je Igor Jurić govoreći o sisitemu za uzbunjivanje AMBER Alert i GPS lokatorima za decu.

blank

 

Novinar i pisac Vlada Arsić, autor nekoliko knjiga među kojima su „Armagedon“ i „Izgubljene u magli“ navodio je prisutnima konkretne slučajeve vrbovanja devojaka, njihovo uvođenje u lanac trgovine ljudima i tragičan kraj u kom one postaju žrtve trgovaca organima. Arsić je govorio i o pedofiliji koja je danas najrasprostranjenija preko interneta, koji predatorima predstavlja povoljan prostor za prikrivanje identiteta, stupanje u kontakt sa devojčicama i dečacima, i njihovo otuđivanje od porodice.

– Cilj predatora je, rekao je Arsić, da iskoriste zauzetost roditelja koji jure za egzistencijom i da za to vreme zloupotrebe dete koje nema iskustvo i pretvore ga u žrtvu.

blank

 

Nakon Subotice, Fondacija Tijana Jurić nastaviće održavanje tribine „Ukradena bezbednost“ i u drugim gradovima u Srbiji.

Više o tribini „ukradena bezbednost“ pročitajte OVDE

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!