Uspeli smo! Doživotna kazna za ubice dece

Nakon tri godine razmatranja, 1. decembra 2019. godine, uvedena je nova vrsta krivične sankcije – doživotni zatvor, na inicijativu Fondacije „Tijana Jurić“.

Ubica deteta, počinilac obljube nad nemoćnim licem, trudnom ženom ili detetom sa smrtnim ishodom – biće osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Ovaj zakon je itekako potreban. Mi želimo da odstranimo te ljude koji su dali sebi za pravo da uskrate budućnost nekoj deci. Ti ljudi moraju da shvate šta su uradili, ali na nekom drugom mestu gde će druga deca biti bezbedna“, smatra Jurić.

Kazna doživotnog zatvora nije nepoznanica u značajnom broju evropskih zemalja. Izriče se za najsvirepije zločine, među kojima su i ubistva dece. Vodeći se činjenicom da oni počinioci koji u svojim dvadesetim godinama počine ubistvo deteta, nakon odslužene maksimalne kazne mogu izaći na slobodu i tako dobiti novu priliku za još jedno ubistvo, Fondacija „Tijana Jurić“ najpre je ukazala državi na ovu opasnost, a zatim i podnela zvaničnu inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora.

Nakon pokrenute inicijative, predatog predloga za izmenu zakona i nakon više od 160.000 prikupljenih potpisa građana, od 2017. godine do danas, borba se isplatila.

„Ovo je na neki način pobeda građana koji su se udružili oko jedne ideje – da se zaštite deca. Uveren sam da će se značaj ovog Zakona uvideti tek u godinama koje dolaze. „

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu