Večeras premijera edukativne predstave „Krivac je tamo negde“

U Omladinskom klubu „Skladište“ predstavljen je projekat u formi edukativne predstave za mlade – „Krivac je tamo negde“, čija je premijera zakazana za večeras od 18 časova u Dečjem pozorištu u Subotici, a kako je rečeno ideja je da se izvede širom Srbije.

Fondacija „Tijana Jurić“ najavila je danas premijeru projekta na kojem su radili nekoliko meseci. U pitanju je edukativna predstave za mlade „Krivac je tamo negde“ u kojoj mladi glumci iz Subotice na jedan realističan način simuliraju sveprisutnost vršnjačkog nasilja među mladima.
krivac je tamo negde12

– „Bila mi je želja da sve eduakcije koje smo imali u školama prikažemo na jedan drugi, lepši i slikovitiji način. Tada sam došao na ideju da bi najprikladnije za to bila pozorišna predstava. Mislim da deca upijaju mnogo više, da lakše zapamte ono što želimo da im kažemo ako se to predstavi na neki njima zanimljiviji način“ – rekao je Igor Jurić, osnivač fondacije „Tijana Jurić“.

Putujući po Srbiji i obilazeći škole Igor je kako kaže došao na ideju da iskoristi što Subotica ima izuzetne glumce i mnogo talentovane dece, te da upravo naš grad bude početna stanica, mesto gde će predstava oživeti i da će u nekom budućem periodu, u skladu sa mogućnostima, proputovati Srbijom i edukovati najmlađe o svakodnevnim pojavama kojima su okruženi.

Predstavu će izvoditi mladi Subotičani, polaznici škole glume poznatog subotičkog glumca Vladimira Grbića, a kako je rečeno postojaće četiri „tima“ koja će istu predstavu interpretirati na svoj način. Predstavu trenutno izvode glumci na srpskom jeziku, ali paralelno se priprema izvođenje i za decu koja razumeju mađarski, a njena premijera očekuje se u oktobru.

– „Predstava se obraća prvenstveno mladima. Ovo je predstava koja govori njihovim jezikom, zato mora biti jasna i konkretna. Današnja deca dobijaju zabavu na dugme i pozorišna predstava bi mogla da im bude neinteresantna. To smo želeli da izbegnemo. Ova predstava traje koliko i jedan školski čas, a cilj je da bude jasna i zanimljiva.“ – rekao je Vladimir Grbić.

Tema predstave je nasilje, vršnjačko nasilje, kako ga prepoznati i kako se nositi sa njim. Mladi glumci podeljeni u četiri glumačka tima smenjivaće se u izvođenjima ove predstave, a sve u cilju da je vidi što veći broj mladih. Po rečima Grbića predstava je edukativnog karaktera, postavlja neka pitanja, ali i ukazuje na neke svakodnevne situacije koje okružuju današnji mlađi naraštaj.

Ostatak teksta pročitajte www.subotica.com

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!