Vladica Rajković o ubistvu Anđeline Stefanović: „Silovanja nije bilo, devojčica je pala“

U Višem sudu u Zaječaru na glavnom pretresu u procesu suđenja za ubistvo trogodišnje Anđeline Stefanović iz Vratarnice, optuženi Vladica Rajković (28) izjavio je danas da je odgovoran za smrt devojčice, ali ne na način koji mu se optužnicom stavlja na teret.

Advokat porodice Stefanović, Maja Atanasković kaže da su današnji iskazi optuženog u potpunoj suprotnosti sa obdukcionim nalazom i nalazom o mehanizmu nanošenja povreda.

– Optuženi Vladica Rajković izjavio je da se smrt nije odigrala kako je navedeno u dispozitivu optužnog akta. Rekao je da žrtvu nije udarao kamenom prečnika 25 sa 30 centimetara po glavi nego da ju je nosio na ramenima, da se tom prilikom sapleo i da je krenuo da pada. Dalje je naveo da je tada Anđelina udarila čeonim delom glave o zid napuštene kuće na putu ka autobuskoj stanici, te da se on tada uplašio. Rekao je i da ju je odveo 200 metara dalje od tog mesta, da je skinuo gornji deo majice i probao da je reanimira, ali da nije davala znakove života. Tada je izjavio da je nije silovao već da je svoju ruku slučajno zavukao u njeno međunožje, i odatle tragovi krvi. Kompletan njegov iskaz je u suprotnosti sa zapisnikom sa obdukcije koji je uradio Zavod za veštačenje u Nišu i sa dopunskim nalazom o vrsti i mehanizmu nanošenja povreda, kao i sa tragovima DNK. Na moje pitanje odakle tragovi sperme utvrđeni biološkim nalazom na dva mesta na njegovom donjem vešu, on je rekao da ne može o tome da govori jer „silovanja nije bilo“. Dakle, ono što mogu da zaključim jeste da su iskazi optuženog u potpunoj suprotnosti sa obdukcionim nalazima i biološkim tragovima jer obdukcioni nalaz i nalaz iz decembra 2016. godine o mehanizmu nanošenja povreda, jasno govore da su povrede nanete kamenom 25 sa 30 centimetara, da je reč o višestrukom prelomu baze lobanje i da je bilo više udaraca. Štaviše, prema obdukcionom nalazu, postoje i tragovi davljenja, odnosno stezanja vrata, izjavila je Maja Atanasković po izlasku iz sudnice.

ubica (1)

RAJKOVIĆ U SUDNICI STALOŽEN – BEZ REAKCIJE KAJANJA

Rajković se sve vreme tokom glavnog pretresa držao mirno, staloženo, bez pokazivanja reakcije kajanja. Majka ubijene devojčice, Danijela Stefanović dala je izjavu u svojstvu svedoka, nakon čega joj je pozlilo.

Optuženi Rajković je tražio da suđenje bude zatvoreno za javnost, ali petočlano veće koje sudi, to nije dozvolilo.

Za 29. mart zakazano je ispitivanje veštaka Medicinskog fakulteta u Nišu na kojem je rađena obdukcija, s obzirom da je optuženi Rajković danas promenio odbranu na okolnost da li je uopšte moguće da je žrtva prilikom pada mogla da zadobije takve povrede.

– Po mom mišljenju, a na osnovu dokaza iz istražnog predmeta, ne postoji mogućnost da je ubijena devojčica zadobila povredu na način na koji je Rajković to danas opisao, bila je izričita Maja Atanasković koja će tražiti maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

blank
Advokat Maja Atanasković ispred Višeg suda u Zaječaru

Pravnu podršku s ciljem dobijanja maksimalne kazne za ubicu, porodici Stefanović pružila je Fondacija Tijana Jurić.

Vladica Rajković (28) iz sela Vratarnica, optužen je za silovanje i teško ubistvo devojčice Anđeline Stefanović (3). Tužilaštvo ga tereti da je 9. jula prošle godine odveo sa proslave Anđelinu, a potom ju je na lokalnom putu za Zagrađe silovao i ubio.

Fondacija Tijana Jurić pratiće ovaj slučaj do izricanja presude, a zatim će u javnost izaći sa zahtevom da se uvede kazna doživotnog zatvora.

Zašto kazna doživotnog zatvora saznajte OVDE

Bojana Latinović

Foto: Zamedia.rs

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!