Zakon koji deci ograničava upotrebu telefona na dva sata

Kineski regulator za sajber prostor saopštio je u sredu da bi deca mlađa od 18 godina trebalo da budu ograničena na najviše dva sata dnevno na svojim pametnim telefonima.

Kineska administracija za sajber prostor (Cyberspace Administration of China- CAC) saopštila je da će proizvođači pametnih uređaja morati da uvedu programe koji bi sprovodili zabranu pristupa internetu korisnicima mlađim od 18 godina na mobilnim uređajima od 22 sata uveče do 6 časova ujutru.

Internet provajderi će takođe morati da odrede vremenska ograničenja u okviru predloženih reformi, objavio je je CAC.

Preporuke korišćenja uređaja glase ovako:

Korisnici od 16 do 18 godina na internetu treba da provode do dva sata dnevno, deca uzrasta od osam do 16 godina jedan sat, dok deca mlađa od osam godina na uređajima ne bi trebalo da provode duže od 10 minuta.

Ipak, CAC je takođe objavio da bi provajderi trebalo da ostave mogućnost roditeljima da po svom nahođenju, na svakom od uređaja podese vremenska ograničenja koja su u skladu sa njihovim sistemom vaspitanja.

Internet kompanije i gejming industrija suočeni sa velikim gubicima

Ksia Hailong, advokat u advokatskoj kancelariji Šangaj Shenlun, kaže da nova pravila, predložena novim uredbama zakona, “zadaju glavobolju internet kompanijama”.

„Biće potrebno puno truda i dodatnih troškova da bi se ovi novi regulatorni zahtevi pravilno primenili“, rekao je on.

„Rizik od nepoštovanja će takođe biti veoma visok. Verujem da će mnoge internet kompanije, kako bi izbegle usvajanje novih politika, ići lakšim putem i jednostavno sprovesti direktnu zabranu maloletnicima da koriste njihove usluge.“

Zbog čega je došlo do radikalnih izmena?

Donošenje ovakvog zakona nije došlo bez prethodnog istraživanja. U poslednjih nekoliko godina zabeležen je neverovatan porast stope miopije, odnosno kratkovidosti, stanja kod kog zraci svetlosti padaju u fokus ispred mrežnjače, umesto na nju, što dovodi do žmirkanja, treptanja i škiljenja. Ovo stanje može da bude i maligno.

Osim toga, zabeležen je i porast dece koja pate od problema zavisnosti od interneta i mobilnih uređajaja.

Ovo ujedno nije ni prva “zabrana” koju je Kina uvela, kako bi poboljšala zdravlje i dobrobit mladih.

2021. godine, kineska Vlada je uvela “policijski čas” za igrače video igrica mlađe od 18 godina, nakon što je istraživanje pokazalo da više od 62% maloletnika svakodnevno igra onlajn igrice, i da gejming industrija generiše 45 milijardi dolara. To je zadalo ogroman udarac gigantima kao što je Tencent. (Tencent je multimedijalna komapnija sa najvećom zaradom na svetu, baziranoj na prihodima.)

Takođe, platforme za deljenje videa kao što su Bilibili , Kuaishou i BiteDance od 2019. nude „tinejdžerske režime” koji maloletnicima ograničavaju pristup sadržaju i kontrolišu vreme potrošeno na korišćenje.

BiteDance je aplikacija slična TikTok-u i u Kini je tinejdžerima zabranjeno da je koriste duže od 40 minuta.

izvor: reuters

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!