Završen projekat „Deca u riziku, razvoj i unapređivanje usluga psihosocijalne pomoći“

U periodu od jula do decembra prošle godine, Fondacija Tijana Jurić je u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, realizovala projekat „Deca u riziku, razvoj novih i unapređivanje kvaliteta postjećih usluga psihosocijalne pomoći“.

Cilj projekta bilo je razvijanje novih i unapređenje kvaliteta postojećih usluga psiho-socijalne pomoći za maloletna nestala lica nakon njihovog pronalaska i pružanje usluga njihovim roditeljima tokom potrage i nakon pronalaska, kao i maloletnim žrtvama trgovine ljudima.

Fokus je bio na razvoju profesionalnih kompetencija stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu podršku nestaloj deci i njihovim porodicama. Obuke je prošao 41 stručnjak iz sistema socijalne zaštite i privatne psihoterapijske prakse. Oni su pružili savetodavno-terapijsku podršku za ukupno 60 dece i njihovim porodicama. Stručnjaci koji su edukovani iz oblasti psihosocijalne podrške deci žrtvama trgovine ljudima, postali su deo mreže terapeuta koje Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima Republike Srbije može kontaktirati kada se pojavi potreba za pružanjem usluga u njihovoj lokalnoj zajednici.

-Zadovoljni smo rezultatima, i svesni da na polju psihosocijalne podrške nestaloj deci i njihovim porodicama, kao i deci žrtvama trgovine ljudima, može još puno toga da se uradi. U Srbiji godišnje u proseku nestane između 700 i 900 dece, dok je taj broj 2016. godine bio čak 1116. Psihosocijalna podrška deci, kao i njihovim porodicama u tim situacijama je od izuzetnog značaja, a sistem podrške još uvek nije razvijen na način da adekvatno odgovori na njihove potrebe, reči su edukatora Fondacije Tijana Jurić upućene nakon završenog projekta.

blank

U skladu sa svojom misijom Fondacija Tijana Jurić nastaviće da se bori za obezbeđivanje sigurnost i dobrobit dece, a unapređenje sistema psihosocijalne podrške za nestalu decu i njihove porodice jedan predstavlja jedan od dugoročnih ciljeva.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu