Stručne seminare o bezbednosti na internetu prošlo 200 socijalnih radnika

Socijalni radnici u Srbiji važna su karika u edukaciji dece i potrebno je pružiti im više prilika za usavršavanje i prisustvovanje stručnim skupovima i seminarima, između ostalog i onim koji se bave temom bezbednosti na internetu i digitalnog nasilja.

Ovaj zaključak iznet je nakon serije od sedam stručnih seminara namenjenih socijalnim radnicima „Onlajn sigurnost dece – naša odgovornost“ koji je u prethodna četiri meseca realizovala Fondacija Tijana Jurić. Predavači Fondacije, uključujući i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, edukovali su socijalne radnike u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kruševcu, Subotici, Novom Pazaru i Zrenjaninu.

– U prethodne dve i po godine održali smo više stotina edukacija o bezbednosti na internetu učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, roditeljima, nastavnicima, a ove godine smo želeli da se usredsredimo i na socijalne radnike kao vrlo važnu ciljnu grupu. Troje predavača pružilo je maksimum znanja iz oblasti digitalnog nasilja, ali smo iskoristili ovu priliku i susrete sa zaposlenima u centrima za socijalni rad i socijalnu zaštitu dece, da ih uputimo i u načine prevencije ostalih oblika nasilja koji se odvijaju mimo interneta, kaže Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, dodajući da će se ta organizacija truditi da u 2018. godini pokrene sličan projekat koji bi obuhvatio još veći broj gradova.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je podržalo projekat i inicijativu da se stručni radnici u centrima za socijalni rad dodatno edukuju, navode da će u budućnosti pojačano raditi na edukaciji i prevenciji.

– Vrlo nam je važno da socijalni radnici budu edukovani po pitanju visokotehnološkog nasilja jer smo svesni činjenice da tehnologije napreduju, da je to jedan moderan vid komunikacije koji s jedne strane daje velike mogućnosti mladim ljudima da uče, razmenjuju iskustva, da iznose svoje stavove, međutim, s druge strane postoji ta patologija, ljudi koji vrebaju i koji zloupotrebljavaju decu. Zato je veoma važno da svi zajedno – država, institucije, i nevladin sektor, budemo spremni da pomognemo mladima da se zaštite, rekla je na jučerašnjoj konferenciji u Novom Sadu Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva za rad.

Božović je najavila da će to ministarstvo u 2018. godini povećati primanja radnicima u centrima za socijalni rad, kao i da će biti obezbeđen prijem novih socijalnih radnika kako bi kvalitet usluga i socijalne zaštite u celoj državi bio još bolji.

– Nasilje ne sme da se toleriše, ono se mora sankcionisati, a deci i mladim ljudima mi odrasli moramo da pomognemo da budu spremni za život i da postanu korisni članovi u zajednici u kojoj žive, zaključila je Božović.

Stručne seminare „Onlajn sigurnost dece – naša odgovornost“ prošlo je 200 socijalnih radnika.

 

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu