Završen projekat „Gledaj webinar – budi bezbedan“ – nagrađena škola iz Obrenovca „Posavski partizani“

Webinare o bezbednosti dece „Gledaj webinar – budi bezbedan“ koje je krajem novembra realizovala Fondacija Tijana Jurić uz podršku Telenor fondacije, u roku od desetak dana odgledalo je 10.350 učenika i 1.100 roditelja i nastavnika.

Realizacija projekta je ispunila sva očekivanja s obzirom na to da je pronađeno vrlo efikasno rešenje koje bi u budućnosti moglo da unapredi klasična predavanja u školama. Webinari koji su se odvijali putem prenosa uživo, oduševili su učenike jer je komunikacija preko informacionih tehnologija njima trenutno najbliskija.

Jedan od 10 održanih webinara

„Činjenica je da mi koji se bavimo bezbednošću i edukacijama moramo da budemo tamo gde su deca. Neki tradicionalni načini edukacija njima sve manje drže pažnju i koncentraciju, i to je bio samo jedan od motiva da pokrenemo webinare. S druge strane, činjenica je da za isto vreme fizički ne može da se obiđe toliko škola i da se edukuje toliki broj učenika. Tokom webinara bila je omogućena i interakcija sa predavačima, i deca i roditelji mogli su da postavljaju pitanja i da odmah dobiju odgovore“ kaže Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, dodavši da će webinar kao forma edukacije ostati u trajnom programu te organizacije.

Realizacija webinara bila je za Telenor fondaciju još jedna u nizu aktivnosti koje podržava, kako bi internet bio što bezbednije mesto za decu.

„Skoro 90 odsto dece pre šeste godine provede uz internet oko 80 minuta dnevno za učenje, razmenu informacija ili zabavu. Telenor, kao telekomunikaciona kompanija, pruža mogućnost korišćenja interneta i zbog toga smo odgovorni da ga učinimo što bezbednijim mestom, posebno za decu u školskom uzrastu, kada im je internet sastavni deo učenja i odrastanja. Zato je partnerstvo sa Fondacijom Tijana Jurić došlo kao prirodan korak, jer nam je cilj isti“, kaže Milica Begenišić, menadžerka Telenor fondacije.

blank

Milica Begenišić, Igor Jurić i Milina Milovanović

U sklopu projekta „Gledaj webinar – budi bezbedan“ pored edukacija paralelno je održavan kviz znanja. Učenici su po završetku edukacija radili testove i tako pokazivali nivo usvojenog znanja. Najbolji rezultat i znanje pokazali su učenici Osnovne škole „Posavski partizani“ iz Obrenovca.

Njima su predstavnici dveju fondacija danas uručili nagradu – moderno opremljen chill-out kutak za školu. Kutak će biti dostupan svima, s ciljem da učenici nastave da održavaju visok nivo znanja o bezbednosti na internetu.

blank

Dodela chill-out kutka školi u Obrenovcu

„Predavanja su bila izuzetno posećena. Učenici su davali razne komentare, postavljali pitanja, imali su izlive emocija, pokazali su bojazan nakon saznanja šta sve danas postoji i vreba sa interneta. Iako je projekat završen, oni i dalje postavljaju pitanja nastavnicima, pa možemo reći da su webinari povećali senzibilitet naših učenika za teme kakvo je nasilje na internetu“, izjavila je Milina Milovanović, v.d. direktora škole.

Tokom deset predavanja vrsni edukatori Fondacije Tijana Jurić, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Centra za sigurniji internet iz Osijeka, edukovali su decu o vrbovanju putem interneta, o onlajn predatorima, sajber jazbinama, trgovini ljudima, vršnjačkom, digitalnom, i ostalim oblicima nasilja.

 

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!