Završna reč na suđenju za ubistvo Anđeline Stefanović – advokat traži 40 godina zatvora

U Višem sudu u Zaječaru danas je izneta završna reč na suđenju Vladici Rajkoviću (28) optuženom da je 9. jula 2016. godine svirepo ubio trogodišnju Anđelinu Stefanović iz Vratarnice.

U završnoj reči, tužilac Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru tražio je 40 godina zatvora za ubistvo Anđeline Stefanović, 15 godina za silovanje, i 10 godina za ubistvo Dragane Stanković. Advokat porodice Stefanović, Maja Atanasković, tražila je maksimalne kazne – 40 godina za ubistvo Anđeline i 20 godina za silovanje.

-To je bilo dete koje je tek progovorilo, prohodalo, tek počelo da živi. Apsolutno mi je neshvatljivo da neko ima seksualne nagone i da neko može da liši života dete od tri i po godine. Dete koje nije ni znalo šta mu se dešava, koje nije ni znalo da pruži otpor. Mislim da svako ko je na bilo koji način bio uključen sa onim što se desilo 9. jula 2016., ima mučno osećanje, rekla je Atanasković.

Advokat Vladice Rajkovića je u završnoj reči molio sud da mu ublaži kaznu zbog smanjene uračunljivosti „jer je bio pod dejstvom alkohola“.

– To je apsolutno nemoguće po članu 24. Krivičnog zakonika. Licu koje samo sebe dovede u stanje bitno smanjene uračunljivosti upotrebom alkohola ili opojnih droga, ne može se taj osnov uzeti za ublažavanje od kazne, rekla je nakon napuštanja sudnice Maja Atanasković.

Danas su ispitana i četiri policajca na okolnost da li je prilikom lišavanja slobode prema optuženom Vladici Rajkoviću primenjivana sila pretnje ili prinuda, s obzirom da se on na glavnom pretresu 7. marta branio rečima da je „priznao izvršenje krivičnog dela pod prinudom i pod batinama od strane policajaca“. Sva četiri policajca negirala su primenu sile i izjavili da im se Rajković nije žalio da je bilo ko od njih prema njemu primenjivao pretnju ili silu.

Pored policajaca, ispitan je i veštak Instituta za sudsku medicinu u Nišu na okolnost mehanizma nanošenja povrede. Veštak je u potpunosti isključio mogućnost da su povrede mogle da nastanu na način na koji je Rajković opisao na pretresu 7. marta. Podsećamo, optuženi je tada rekao da je „dete palo i udarilo glavom o zid kuće“.

– Veštak je danas kategorički tvrdio da su povrede nanete tako što je glava male Anđeline svojom desnom stranom lica bila naslonjena na čvrstu podlogu, najverovatnije kamen, a da je na levoj strani lica zadobila minimum dva do tri, a najverovatnije i više udaraca drugim kamenom većih dimenzija, kaže Atanasković.

Atanasković: Maksimalne kazne za Vladicu Rajkovića

Objavljivanje konačne presude za ubistvo Anđeline Stefanović zakazano je za 4. april u 13 časova.

Vladica Rajković (28) iz sela Vratarnica, optužen je za silovanje i teško ubistvo devojčice Anđeline Stefanović (3). Tužilaštvo ga tereti da je 9. jula prošle godine odveo sa proslave Anđelinu, a potom ju je na lokalnom putu za Zagrađe silovao i ubio.

NAKON SUĐENJA – INICIJATIVA ZA UVOĐENJE KAZNE DOŽIVOTNOG ZATVORA

Pravnu podršku s ciljem dobijanja maksimalne kazne za ubicu, porodici Stefanović pružila je Fondacija Tijana Jurić.

Fondacija Tijana Jurić pratiće ovaj slučaj do izricanja presude, a zatim će u javnost izaći sa zahtevom da se uvede kazna doživotnog zatvora.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu