Životi koje je spasio Amber alert
Amber alert

Noć je, zvono telefona telefona vas trza iz dubokog sna. Posežete za telefonom kako bi ugasili zvuk. Drugi put, Amber alert prekida vašu omiljenu pesmu na radiju. Vi možda strpljivo čekate da se uzbuna završi, a možda menjate stanicu.

Uostalom, ko se nije zapitao: „Kakve su šanse?“

Istina, upozorenja su srceparajuća i bolna, ali kakve su šanse da vidite nestalo dete? Koje su šanse da vidite automobil otmičara? Koje su šanse da ćete moći da učinite bilo šta u vezi sa tim, čak i da prepoznate dete?

Iskreno govoreći, šanse su veće nego što mislite.

Pred vama su pet priča o ljudima koji su se iznenada našli licem u lice sa otetim detetom … I uspeli da ga spasu.

1.

Dvogodišnjeg Ronija Trana pronašao je njegov bebisiter, Džon Tuong, kada je iznenada video Amber alert sa licem deteta koje čuva.

Džon Tuong nije imao pojma da je bebisiter nestalog deteta. Ronija je kidnapovala njegova baka, koja je zajedno sa saučesnikom napala njegovu majku. Ronija je ostavila sa porodičnim prijateljem, Džonom Tuongom, koji je bio ubeđen da čuva sina sestrinog momka.

Tuong je sledećeg jutra na svom telefonu video Amber alert i shvatio da dete koje se masovno traži zapravo spava u susednoj sobi. Odmah je pozvao policiju i Roni je vraćen svojoj porodici, na sigurno.

2.

Šestogodišnja Kloi kidnapovana je dok je spavala. Zahvaljujući zaposlenom na benzinskoj pumpi, vratila se kući odmah sledećeg dana.

Kloi je usred noći, iz kreveta, oteo porodični prijatelj. Nakon što je njen nestanak prijavljen, objavljen je i Amber alert, koji je, srećom, video službenik na lokalnoj benzinskoj pumpi. On je prepoznao Kloi i javio policiji da je video devojčicu sa muškarcem koji ju je oteo, kao i kombi koji je vozio. Otmičar Karlin je pronađen oko 300 milja od Kloine kuće. Policija ga je odmah privela, a Kloi se vratila svojoj porodici.

3.

Nedugo nakon što su trogodišnju Leu i četvorogodišnjeg Džordana oteli rođaci njihove majke, pokvario im se kombi. Policajci koji su patrolirali autoputem, prišli su da pomognu i iznenada ugledali lica dece koja su upravo proglašena nestalim.

 Srećom, pa su policajci videli Amber alert, te su prepoznali decu, koju su odmah spasili i odveli roditeljima.

4.

Nepoznata žena je tražila je cigaretu od Belinog oca dok je ulazio u prodavnicu 7Eleven. On joj je dao cigaretu, a žena je zatim ušla u njegov auto, gde je bila trogodišnja Bela i odjurila.

Kasnije, vlasnica lokalne poslastičarnice, Lesli Fiet, primetila je automobil nakon što je primila Amber alert upozorenje i herojski je izvukla Belu sa zadnjeg sedišta.

„Moja prvobitna misao bila je da pozovem policiju, ali kada sam se približila i videla da Bela ne prestaje da plače, zgrabila sam je i otrčala nazad u poslastičarnicu.“

Lesli se zatim zaključala u poslastičarnicu dok devojčicini roditelji i policija nisu stigli.

5.

Kortni Best, koja je radila u maloj piceriji u gradu Korpus Kristi u Teksasu, videla je Amber alert na svom telefonu dok je bila na pauzi. Podigla je pogled i slučajno ugledala vozilo iz upozorenja, baš na parkingu picerije, sa detetom unutra. Odlučila je da sedne u svoja kola i prati otmičara.

„Kakve su šanse? Kakve su šanse da ugledam baš to oteto dete? Obično ni ne gledam Amber alert obaveštenja, koliko god to loše zvučalo. Ili, gledam ali ne obraćam pažnju.“ – priznala je Kortni.

Međutim, pokazalo se da su šanse veće nego što mislimo.

Prema rečima Roberta Hovera iz Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu decu (National Center for Missing & Exploited Children), oko 95% Amber alert slučajeva se reši u roku od 72 sata.

„Definitivno možete videti ogromnu promenu u brzini pronalaženja dece. Razvoj tehnologije itekako pomaže. “ – objašnjava Robert i dodaje – „Ako se ikada nađete u ovakvoj situaciji, da imate bilo kakve informacije o nestalom detetu, nazovite policiju pre nego što bilo šta učinite. Stručno osoblje za hitne slučajeve će vas spovesti kroz proceduru i savetovati vas šta treba da uradite.“

Nažalost, ne obećava svako Amber alert upozorenje ponovno okupljanje porodice i srećan kraj, ali jedno je sigurno: što više delimo ova upozorenja na našim mrežama, povećava se mogućnost da spasemo jedan život.

Izradu ove stranice podržao je američki narod putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u okviru projekta “Aktivni građani – bolje društvo zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ. Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Fondacije Tijana Jurić i ne predstavlja nužno stavove USAID-a,Vlade SAD-a ili BOŠ-a.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!