Dan bezbednog interneta dočekujemo bolji u odnosu na prošlu godinu

Međunarodni Dan bezbednog interneta 9. februar obeležen je u Srbiji  puštanjem u funkciju android aplikacije „Net patrola“ kojom se direktno iz telefona može prijaviti štetan i nedozvoljeni sadržaj na internetu.

Ovu aplikaciju kreirao je Centar za bezbedni internet Srbija (Safer Internet Centre Serbia) u okviru kog funkcioniše i onlajn mehanizam „Net patrola“.

fondacija-tijana-juric-dan-bezbednog-interneta

– Ovaj dan dočekujemo u boljem stanju u odnosu na prošlu godinu. Pored aplikacije koja je od danas dostupna, radili smo puno i na prevenciji zloupotrebe interneta kroz edukacije dece, roditelja i prosvetnih radnika na terenu. Ne treba zaboraviti da u Srbiji imamo i Odeljenje za Visokotehnolški kriminal (VTK) pri Ministarstvu unutrašnjih poslova kao i posebno Tužilaštvo za VTK, što govori u prilog tome da se pojava zloupotrebe na interenetu ozbiljno shvata i u našoj državi – rekla je portalu tijana.rs Biljana Kikić Grujić ispred „Net patrole“.

Pokrajinski ombudsman saopštio je povodom Dana bezbednog intenreta da se u budućnosti moraju učiniti još veći napori na ovom polju, kao i da  najveću ulogu u edukaciji stanovništva o bezbednoj upotrebi interneta sprovode civilne organizacije.

– Organizovano informisanje i edukacija dece, a posredno i odraslih o pravilnom korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija i načinima zaštite od zloupotrebe danas je izvan školskog sistema ili je u najboljem slučaju svedena na fakultativnu aktivnost, dok žrtve ove vrste zloupotrebe i nasilja ostaju bez adekvatne podrške i zaštite. Zabrinjava i to da je informatika na osnovnoškolskom obrazonom nivou samo izborni, a ne obavezni predmet – istakao je pokrajinski ombudsman.

U 2015. godini edukaciju dece o bezbednoj upotrebi interneta značajno  je pojačala Fondacija “Tijana Jurić” realizacijom jedinstvenog projekta “Tijana klik” namenjenog učenicima viših razreda osnovnih škola, roditeljima i prosvetnim radnicima. U 2015. godini održano je 14 edukacija širom Vojvodine i u pojedinim školama u Srbiji.  U 2016. godini fondacija je nastavila sprovođenje projekta “Tijana klik” na srpskom jeziku, a uskoro će otpočeti i edukacije na mađarskom jeziku za šta već postoji veliko interesovanje škola.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu