Ovo je još jedna pobeda moje Tijane: Igor Jurić o Mariji i Danijeli koje je tražila cela Srbija!

– Ukoliko je Tijana morala žrtvovati sebe zarad sigurnosti druge dece, onda je ta žrtva dobila smisao, ma koliko to našoj porodici ne može umanjiti bol – ističe Igor Jurić

Nestale devojčice iz Vršca, Marija Križ (15) i Danijela Brkljač (14), pronađene su posle samo šest sati policijske potrage, zahvaljujući Tijaninom zakonu koji predviđa da policija treba odmah da započne istragu o nestaloj osobi, ukoliko postoje osnovane sumnje da je ona žrtva krivičnog dela.

Zakon o policiji koji je važio u vreme nestanka Tijane Jurić, žrtve svirepog ubice Dragana Đurića (31) iz Surčina, imao je odredbu koja je policiji ostavljala rok od 48 sati, nakon čijeg isteka je bilo moguće krenuti u potragu za nestalom osobom.

Na inicijativu Tijaninog oca Igora Jurića, u skupštinsku proceduru ušao je Predlog izmena Zakona o policiji, koji je uključivao „Tijanin zakon“, i koji je usvojen nepunih godinu dana kasnije – u julu prošle godine.

Kako je upravo ovaj zakon možda čak i spasio život dvema devojčicama iz Vršca, pitali smo Tijaninog oca kako doživljava to što zakon donet u čast i sećanje na njegovu ćerku već pokazuje koliko je bio neophodan Srbiji.

drugi-pisu-telegraf

–Što se mene lično tiče, od momenta kada su uhvaćeni otmičari male Maše, a Maša sretno vraćena svojim roditeljima “Tijanin zakon” je više nego opravdao svoje “postojanje”, budući da tad još nije bio zvanično usvojen. Svaki povratak dece kući, baš kao što je slučaj ove dve devojčice je Tijanina pobeda. Kao što sam već rekao, ukoliko je Tijana morala žrtvovati sebe zarad sigurnosti druge dece, onda je ta žrtva dobila smisao, ma koliko to našoj porodici ne može umanjiti bol – ističe Jurić.

Od kad je ubijena njegova ćerka, on se na sve načine trudi da se drugim roditeljima ubuduće to – ako već nije moguće više nikada – što manje dešava.

Ostatak teksta pročitajte na Telegraf.rs

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu