Zvanični podaci ASTRE: U 2015. godini nestalo 20 dece, za devet njih još se traga

Preko Evropskog telefonskog broja za nestalu decu 116000, u 2015. godini prijavljeno je 16 slučajeva nestale dece, koji su se odnosili na ukupno 20 dece, što znači da su u nekim situacijama nestajala po dva deteta zajedno.

Od ukupnog broja prijavljenih nestanaka, 11 dece je pronađeno i vraćeno svojim porodicama, dok potraga u 9 slučajeva još uvek traje.

Konkretno, reč je bilo o 12 devojčica i 8 dečaka. Najveći broj slučajeva predstavljaju nestanci koji spadaju u kategoriju bežanje od kuće, a u nekoliko slučajeva radilo se o maloletnicima bez roditelja iz izbegličke grupe. Dva slučaja odnosila su se na roditeljske otmice, a dva slučaja vode se kao nestanci iz drugih razloga.

– U toku 2015. godine preduzete su mnogobrojne aktivnosti u cilju unapređenja mehanizma potrage za nestalom decom. Pored pojedinačnih slučajeva nestale dece, oblasti na kojima se najviše radilo jesu problem nestalih beba u Srbiji, kao i inicijativa za uvođenje sistema alarmiranja javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece „Tijana Alert“ – kažu u Nevladinoj organizaciji „Astra“ koja koordinira radom Evropskog broja.

Osnovna funkcija Evropskog telefonskog broja za nestalu decu 116000 jeste ta da prima pozive kojima se prijavljuje nestanak deteta i prosleđuje ih policiji i drugim nadležnim službama, da obezbedi psihološki i drugi vid podrške njihovim roditeljima ili starateljima, kao i da pruži podršku u istrazi i potrazi za nestalim detetom.

– U slučaju da se nestalo dete nalazi na teritoriji strane države, ovaj vid pomoći je od posebnog značaja zbog nemogućnosti roditelja da usled jezičke barijere komuniciraju sa policijom u zemlji u kojoj se njihovo dete potencijalno nalazi. Pozivom na broj 116000 u ovim slučajevima, u bilo kojoj od Evropskih zemalja gde je linija u funkciji, omogućava se brza reakcija i udruživanje akcija usmerenih ka uspešnom pronalaženju nestalog deteta – navode u „Astri“.

Od 2012. godine, preko broja 116000 primljeno je preko 800 poziva u vezi sa različitim vrstama nestanaka dece.

– Ukoliko se uporede 2014. i 2015. godina, može se reći da je u prošloj godini primljeno znatno više poziva, ali da je broj prijavljenih nestanaka ostao isti. Takođe, u obe godine prijave su se najčešće odnosile na nestanak dece koja beže od kuće, s tim što u 2015. godini nije bilo prijavljenih otmica od strane treće osobe, koje su inače jako retke. U 2015. godini prijavljeno je nekoliko slučajeva maloletnih migranata bez pratnje, s obzirom na povećan priliv izbeglica, što nije bilo karakteristično za prethodne tri godine – zaključuju u toj organizaciji.

Osobe koje najčešće kontaktiraju Evropski broj za nestalu decu jesu roditelji, a zatim i druge nevladine organizacije i rođaci nestalih.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!