35 penzionera uspešno završilo obuku o bezbednosti na internetu
Sigurna starost

Završna svečanost projekta „Sigurna starost“ održana je juče (10. jul) u prostorijama Gerontološkog centra Beograd u Svetogorskoj ulici. Sertifikate o uspešno završenoj obuci o bezbednosti na internetu i onlajn komunikaciji polaznicima su uručili direktorka centra Suzana Mišić  i Igor Jurić, osnivač fondacije „Tijana Jurić’’.

Sigurna starost

Učesnici projekta sa predstavnicima Fondacije Tijana Jurić i Gerontološkog centra Beograd

Kako navodi direktorka Gerontološkog centra Suzana Mišić, 35 učesnika obuke je sarađivalo sa iskusnim predavačima Sandrom Jovanović i Vladom Arsićem, kao i sa studentima Fakulteta političkih nauka koji su svoje znanje preneli građanima trećeg doba.

– Mnoga istraživanja su pokazala da nakon odlaska u penziju samoizolacija nije dobra za zdravlje ljudi, da je dobro biti povezan i raditi na saznavanju nekih novih znanja. U okviru toga, ideja na koju je došao osnivač fondacije „Tijana Jurić’’, Igor Jurić, da se seniori Beograda obuče za bezbedan rad na računaru je višestruko korisna pre svega jer angažuje nove kapacitete ljudi koji su bili spremni na takvu jednu obuku“ – rekla je direktorka centra Suzana Mišić.

U proteklih šest meseci učesnici su jednom nedeljno pohađali teorijske i praktične radionice. Ističu kako im je znanje koje su stekli izuzetno korisno, kao i da se sada osećaju sigurnije i bezbednije na internetu.

 

Sigurna starost– Mnogo mi je značio ovaj kurs, sada se nekako osećam mnogo pismenije i sigurnija sam u svemu. Znam sama da pristupim nekim mržama i to mi jako puno znači – kaže Aranka Jojić (66), a Verica Milojević (70) dodaje da bi se sigurno ponovo prijavila.

– Prijavila bih se opet, to sigurno. Kako zbog sebe, tako i zbog porodice. Imam decu koja žive u inostranstvu i zbog toga bi mi još više odgovaralo da se usavršim onoliko koliko mi mogućnosti dozvoljavaju. Čovek i u ovim godinama mora da bude pažljiv, a mi smo to ovde i naučili.

 

Više o utiscima učesnika obuke pročitajte ovde.

 

Nakon tri godine ekukacija dece, roditelja i prosvetnih radnika, ovo je prvi put da Fondacija „Tijana Jurić“ realizuje radionice namenjene osobama trećeg doba.

– Od velikog je značaja da svi, bez obzira na godine, budemo upoznati kako sa prednostima novih tehnologija i interneta, tako i sa rizicima koji na internetu vladaju. Osobe treće životne dobi brinu o svojoj deci, o svojim unucima i zahvaljujući ovim edukacijama sada će moći da ih upozore, da im ukažu na ono što jeste realna opasnost danas. Naša fondacija nastala je iz jedne tragedije i upravo da se tako nešto ne bi ponovilo, moramo svi zajedno da se borimo – rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“.

 

Projekat „Sigurna starost“ realizovan je uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

Katarina Milovanović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!