4 saveta za lakše roditeljstvo u digitalnom dobu

Pored standardnih obaveza koje podrazumeva život jednog roditelja, popularizacijom interneta na listu je dodato i praćenje vremena provedenog ispred ekrana, kontrolisanje sadržaja koji se putem interneta koristi, upoznavanje sa svakom novom aplikacijom koja se pojavi na tržištu i postane popoularna među decom, držanje na oku broja osoba koje dete prati i sa kojima putem interneta komunicira…

Ovo može da deluje preplavljujuće na roditelje.

Sve češće srećemo roditelje koji ne mogu da idu u korak sa tehnologijom. Neki se sa problimom nose tako što prepuste deci korišćenje interneta bez nadzora, verujući da će sve biti u redu, dok drugi deci potpuno zabrane korišćenje interneta, verujući da će ga tako zaštititi. Ni jedan od ova dva pristupa nije dobar. Savetujemo da za početak sledite ova četiri saveta.

  1. Slušajte svoju decu

Uvek budite upućeni u to šta vam dete radi na internetu – sa kim se dopisuje, sa kim razmenjuje fotografije, ko su mu prijatelji. Ukoliko voli igrice, upoznajte se sa tim igricama, pitajte detet kako funkcionišu, njemu će biti drago da je vama stalo do toga. Ako voli društvene mreže, pogledajte kakve fotografije objavljuje, ko te fotografije lajkuje, ko ispod njih komentariše. Potrebno je da svaki dan izdvojite najmanje 30 minuta za razgovor sa svojim detetom, iskoristite ovo vreme da se povežete sa njim.

2. Budite dobar uzor

Ukoliko ceo dan, nakon posla, provedete gledajući u telefon, dete će usvojiti vaš model ponašanja. Budite dobar primer i umesto vremena na internetu, izdvojte vreme za druge aktivnosti, bilo zajedničke ili individualne. Slobodno vreme se može trošiti na različite načine – na trening, igranje sa ljubimcem, čitanje, sviranje instrumenta, crtanje, gledanje filmova i serija, ili šetnju.

3. Pružite ljubav i razumevanje

Uvek imajte razumevanja i ljubavi za vaše dete. Čak i kad uradi nešto što nije trebalo. Dešava se da deca iz radoznalosti stupe u kontakt sa nepoznatima na internetu, da među prijatelje prihvate ljude koji su mnogo stariji od njih ili da sa drugarima sa interneta podele informaciju u koju školu idu ili gde stanuju. Iako će vas saznanje da se ovo dogodilo sigurno uplašiti, pokušajte da detetu pružite podršku i da nešto zajedno da naučite iz date situacije.

4. Postavite pravila

Umesto da detetu u potpunosti zabranite da se služi tehnologijom i internetom, postavite mu pravila vezana za njihovo korišćenje. Upoznajte decu sa mogućim rizicima i opasnostima, ograničite vreme na internetu i zajedno se dogovorite oko sadržaja koji se putem interneta konzumira. Objasnite deci koje su to informacije koje ni sa kim ne bi trebalo da deli, naučite ga da niko ne bi smeo da mu traži fotografije, videe ili novac, a onda ga ohrabrite da nesmetano koristi internet, uz obećanje da će vas obavestiti ako se desi nešto sumnjivo.

Budite strpljivi i sami sa sobom i sa detetom. Učite od njih, i neka oni uče od vas. Gradite odnos pun poverenja kako bi u slučaju nezgode dete bilo spremno da vam se poveri. Ukoliko do nezgode dođe, obratite nam se  – štetan sadržaj na internetu prijavite putem sajta www.netpatrola.rs, ili pozivom na broj +381 63 300 923. Takođe, ukoliko smatrate da je detetu potrebna psihološka podrška, možete nam pisati i zakazati besplatno savetovanje sa našim psihologom.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu