Bezbednost dece na prvom mestu: korisna opcija google pretrage

Svakog dana, svako od nas (a posebno roditelji) traga za najefikasinijim načinom da unapredi svoju bezbednost na internetu. Kako Gugl ističe, za njih očuvati bezbednost prilikom Gugl pretrage znači „pomoći korisnicima da izbegnu susret sa neočekivanm, šokantnim rezultatima pretrage.“

Upravo zbog toga, korisnici Gugla (Google) imaju dostupan režim Sigurne pretrage (Safe search), koji nudi opciju filtriranja eksplicitnih rezultata. Ono što je najbolje, filter „Sigurna pretraga“ je automatski uključen za sve Gugl naloge osoba mlađih od 18 godina.

Svaka od novih opcija konstantno se testira i unapređuje, pogotovo kada je reč o bezbednosti dece. Zbog toga je tokom proteklih meseci Gugl proširio „Sigurnu pretragu“ da bi dodatno zaštitio ljude od nenamernog susreta sa eksplicitnim fotografijama u Gugl pretrazi, tako što je uveo i dodatnu opciju koja ima zadatak da zamuti eksplicitne fotografije, ako se slučajno pojave u rezultatima pretrage.

Ovo novo podešavanje biće podrazumevano i za korisnike koji nemaju uključen filter „Sigurne pretrage“, ali sa opcijom da u bilo kom trenutku to isto podešavanje isključe, ukoliko žele.

Bezbednost u pretrazi

Kako eksperti u Guglu kažu, bilo da se radi o pretraživanju činjenica vezanih za domaći zadatak, ili sufrovanju radi zabave, oni su uradili sve kako bi zaštitili decu.

„Na uslugama koje Gugl nudi dodatno smo se potrudili oko niza alatki kako bismo maloletnicima bez nadzora omogućili da bezbedno istražuju informacije koje ih interesuju.“ – navode oni.

„Čak i kada korisnici odluče da isključe „Sigurnu pretragu“, naši sistemi za rangiranje rezultata pretrage i dalje eliminišu većinu neželjenih eksplicitnih rezultata pretrage.“

Važno je znati da se Guglovi bezbednosni algoritmi poboljšavaju svaki dan, svakom novom pretragom, koje se mere u milijardama.

Poboljšanja kroz konsultacije

Guglovi stručnjaci posebno naglašavaju da se prilikom poboljšavanja iskustva svojih korisnika konsultuju i sa ekspertima van njihovog tima.

„Gugl se redovno konsultuje sa spoljnim stručnjacima, advokatima i kreatorima politika koji se posebno fokusiraju na bezbednost dece, uključujući i stručnjake iz WeProtect Global Alliance-a. Uvidi iz zajednice stručnjaka za bezbednost dece posebno su nam pomogli da napravimo i pokrenemo novu opciju „Sigurna pretraga“ (Safe Serach)“

Kao i sva poboljšanja koja Gugl napravi, i ova nova opcija prošla je kroz rigorozno testiranje od strane Gugl testera, odnosno eksperata za ocenjivanje kvaliteta pretraga, kako bi se korisnicima, a posebno onim najmlađim, omogućio bezbedan boravak na internetu.

Gugl pretraga i roditelji

Eksperti iz Gugla ističu da veliki broj novosti vezanih za aplikacije i internet, koje stalno pristižu, mogu biti zbunjujuće.

„Redovno čujemo je da mnogi roditelji nisu svesni svih mogućnosti koje su im dostupne. Razumemo da mnoštvo različitih podešavanja na brojnim onlajn platformama može biti zbunjujuće. Ovo je samo nekoliko načina na koje smo učinili podešavanje „Sigurne pretrage“ lakšim za sve roditelje:

  • Pokrenuli smo kampanju „Bezbednije sa Guglom“ (Safer with Google) kako bismo podigli svest o podešavanjima vezanim za poboljšavanje bezbednosti.
  • Da bismo upotpunili ovu kampanju, takođe smo olakšali ljudima da nauče o „Sigurnoj pretrazi“ i roditeljskom nadzoru. Kada korisnik ukuca upit u pretraživač poput „uključi sigurnu pretragu“, pojaviće se „prozor“ sa trenutnim stanjem podešavanja i link na kom mogu da saznaju više.
  • Roditelji od sada mogu da pristupe podešavanjima „Sigurne pretrage“ na nalozima svoje dece direktno iz pteztaživača. Kako? Tako što u pretraživač upišu relevantan upit poput „google roditeljski nadzor“ ili „family link“, i pojaviće se „prozor“ sa svim potrebnim informacijama.“ – navode iz Gugla.

Sledeći koraci?

Sledeći cilj je praćenje zadovoljstva korisnika sa novom opcijom „Sigurna pretraga“. Takođe, tim iz Gugla ističe da će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti unapređenju bezbednosti na internetu u saradnji sa organizacijama koje se fokusiraju na bezbednost dece.

izvor: https://www.weprotect.org/

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu