Da li je odluka Twitch-a da zabrani kockanje iskrena?

Twitch, sajt za strimovanje u vlasništvu Amazona, zabraniće korisnicima da postavljaju video snimke na kojima igraju slotove, rulet ili ili na bilo koji drugi način promovišu kockanje, najavila je ova kompanija.

Zašto je Twitch odlučio da zabrani kockanje?

Twitch je u prošlosti nailazio na mnoge probleme upravo zbog sadržaja koji prikazuje i promoviše klađenje, te je na nivou platforme doneta odluka da strimovi koji to prikazuju budu zabranjeni, i stupila je na snagu 18. oktobra.

Događaj koji je motivisao ovu promenu je skandal koji je izbio kada je britanski streamer ItsSliker priznao da je prevario veliki broj korisnika platforme uzimajući im hiljade dolara.

„Sadržaj koji prikazuje kockanje na Twitch-u je jedna od gorućih tema, i nešto što smo aktivno razmatrali još od našeg poslednjeg ažuriranja pravilnika platforme“, saopštila je kompanija.

blank

Šta je izmena politika funkcionisanja plaforme zaista donela?

„Želimo da vas obavestimo o našim planovima. Ažuriraćemo pravilnik kako bismo zabranili striming sadržaja koji prikazuje sajtove za kockanje, rulete, igre na sreću i slično, koji nisu licencirani u SAD ili drugim jurisdikcijama, sve u cilju zaštite potrošača.”

Donošenje ove odluke u isto vreme je obradovalo i razljutilo javnost. Mišljenja su različita – roditelji podržavaju to što će mogućnost susreta dece sa onlajn kockanjem biti smanjena, dok se pojedini korisnici koji su ovaj sadržaj emitovali i konzumirali bune zbog cenzure.

Jedan deo obnovljenog pravilnika je izazvao posebno burne reakcije.

Twitch se obavezao da će zabraniti striming kockanja, ali ne u potpunosti, već striming samo onih platformi koje nisu licencirane i onih koje ne nude dovoljnu zaštitu potrošača. Takođe, zabrana ne obuhvata klađenje na sport.

Postavlja se pitanje, šta je izmenom politika funkcionisanja platforme Twitch zapravo postigao?

Skandal sa strimerom itsSilker nije jedini koji je pokrenuo javnu diskusiju o štetnosti promovisanja kockanja i klađenja deci i mladima.

Richard Bengston, član eSport grupe FaZe, osmislio je veb stranicu koja je bazirana na specifično klađenje fokusirano samo na video igru CS:GO. On je otvoreno izjavio da je u jednom momentu njegov sajt zarađivao oko 200.000 dolara dnevno.

Na jednom od strimova Silker je javno prizao da je njegov problem sa kockanje počeo upravo na ovaj način, da je eskalirao, i da sada ima problem sa kockanjem koje nije vezano samo za gejming i internet, već i se odigrava uživo.

blank

Kreatori sadržaja nezadovoljni

Strimeri koji su svoj sadržaj bazirali na kodovima za klađenje, igrama na sreću i sličnim načinima onlajn klađenja nakon izmene pravilnika moraće naporno da rade na tome da od sad sadržaj prilagode tako da ne bude banovan, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo.

Sa druge strane, mnogi korisnici pohvalili su i podržali ovaj potez kompanije da smanji striming i promociju zavisničkog ponašanja, i tako u većoj meri zaštiti maloletne (ali i punoletne) korisnike plaforme.

Koliko će efektna biti nova politika korišćenja – da li će doneti promene ili samo motivisati kreatore ovakvih strimova da budu kreativniji u prikrivanju emitovanja zabranjenog sadržaja i traženju rupa u zakonu, to ćemo videti u narednom periodu.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu