DeShame istraživanje: Šta učenici doživljavaju na internetu?

Juče su u Novom Sadu u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije predstavljeni rezultati DeSHAME istraživanja, prvog sistematskog istraživanja o onlajn seksualnom uznemiravanju i rizicima u onlajn okruženju. Istraživanje su sproveli stručnjaci Centra za nestalu i zlostavljanju decu iz Novog Sada, u saradnji sa timom istraživača Odseka za psihologiju i studijskog programa Socijalni rad Fiilozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Istraživanje je sprovedeno u 16 školskih uprava, odnosno u 40 srednjih škola (stručnih i gimnazija), a učestvovalo je 2.950 učenika prve i treće godine. 54 procenta bili su muškog pola, dok je 45 procenata bilo ženskog pola, neopredeljeno je bilo 1 posto učenika.

Najveći procenat ispitanika i ispitanica na internetu provodi između 3 i 4 sata dnevno, ali ono što zabrinjava jeste činjenica da ima i onih koji provode onlajn i više od 8 sati dnevno i to čak 9,4 posto učesnika u istraživanju.

Veliki broj ispitanica ženskog pola koristi Instagram i TikTok svaki dan, a većina učenika barem jednom dnevno poseti YouTube, dok se najviše dopisuju preko Vibera.

Jedan od podataka koji se posbeno istakao jeste da čak 43,4 procenata đaka ima dva profila na istoj mreži, a 8,9 odsto ispitanih ima više od 3 ili čak 4 profila na istoj mreži. Ovo može ukazivati da deca koriste privatne profile za zlostavljanje vršnjaka ili za deljenje sadržaja koji nisu primereni njihovom uzrastu.

Na pitanje da li su ikada primili sadržaj seksualne prirode od osobe koji poznaju, čak 24 posto je reklo DA, a 27,5 njih primilo je takav sadržaj od nepoznate osobe. Postoje slučajevi kada su deca od 12 godina razmenjivala lične fotografije seksualne prirode. Istraživanje je pokazalo da muškarci više šalju fotografije u poređenju sa ženama. Čak 6 posto ispitanika poslalo je eksplicitan sadržaj poznatoj osobi, a 2 posto nepoznatoj.

Ključne tačke projekta su poboljšanje razumevanja onlajn seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja među mladima i identifikovanje efikasnih multisektorskih strategija, kao i podsticanje mladih da prijave seksualno uznemiravanje i zlostavljanje u onlajn okruženju.

Kada je reč o poveravanju problema drugoj osobi, 20 procenata nikome nije reklo za ove probleme, a njih 16.5 je sve ignorisalo. 22,8 odsto zlostavljanih reklo je to roditeljma, a njih 24,7 nastavnicima.

Istraživanje je pokazalo da najviše devojke prijavljuju ovu vrstu nasilja, dok se momci sa tim nose sami i retko prijavljuju ove slučajeve ako do njih dođe.

Kada se zlostavljanje dogodi, 20.7 odsto ispitane dece blokiralo je poruke koje su ih uznemiravale, a samo 24,8 procenata zlostavljanih pozvalo je liniju za pomoć, dok je procenat prijava MUP-u bio 25,4. Oni koji su rekli ili zamolili nasilnike da prestanu spada u grupu od 25,5 procenata.

Dobijeni podaci analiziraće se komparativno sa podacima iz Hrvatske i drugih zemalja u kojima je ranije sprovedena DeShame studija, čime će se steći širi uvid u rasprostranjenost i forme rizičnih ponašanja na internetu u regionu i Evropi.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!