Predstavljanje rezultata DeShame istraživanja – rizično ponašanje dece u Srbiji

Predstavljanje rezultata prvog sistemskog izveštaja o rizičnom ponašanju dece u Srbiji (DeShame studija) održaće se 18. aprila 2023. godine sa početkom u 10h. Događaj će biti održan u Novom Sadu na lokaciji neprofitne organizacije Nezavisno društvo novinara Vojvodine, u ulici Sutjetska 3, SPENS, ulaz 8.

Učesnici u istraživanju

U istraživanju je učestvovalo 2950 učenika 1. i 3. razreda srednjih škola, uzrasta od 14 do 18 godina. Za odabir ispitanika u istraživanju je korišćen stratifikovan i neproporcionalni postupak na temelju kog je slučajnim izborom odabrano po dve srednje škole iz svake od 16 školskih uprava u Srbiji (bez Kosovske Mitrovice, a računajući Grupu za stručno pedagoški nadzor u Novom Pazaru).

Za uzorak su birane škole u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku ili postoje bar neka odeljenja sa nastavom na srpskom jeziku.

Koji je cilj istraživanja?

Cilj istraživanja je dobiti uvid u obrasce ponašanja srednjoškolaca na internetu sa posebnim fokusom na rizična ponašanja i utvrditi raširenost njihove izloženosti seksualnim sadržajima i uznemiravanju u online okruženju (seksting, seksualne iznude i prinude, osvetnička pornografija).

Dobijeni podaci analiziraće se komparativno sa podacima iz Hrvatske i drugih zemalja u kojima je ranije sprovedena DeShame studija, čime će se steći širi uvid u rasprostranjenost i forme rizičnih ponašanja na internetu u regionu i Evropi.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!