Doživotna kazna zatvora

Ubice dece, trudnih žena i drugih nemoćnih lica, ubuduće će se kažnjavati doživotnim zatvorom. Ovo su odlučili poslanici Republičke Skupštine koji su usvojili izmene Krivičnog zakonika Srbije kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna za počinioce najtežih krivičnih dela.


Time je nakon godinu i po dana i peticije koju je potpisalo više od 160.000 građana naše zemlje, konačno prihvaćena inicijativa Fondacije „Tijana Jurić“. Izmenom Krivičnog zakonika, doživotna kazna će se izricati i za druga krivična dela za koja su se do sada izricale kazne od 30 do 40 godina, kao što su ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja, genocid, terorizam, zločine protiv čovečnosti i slično. Za sva ova dela predviđen je i uslovni otpust nakon 27 godina izdržane kazne, ali on neće važiti za ubice dece, trudnica i nemoćnih lica.


– Osećam se čudno i pomešana su mi osećenja – izjavio je Igor Jurić nakon skupštine rasprave i usvojene odluke. – Ovo je trebalo, i na neki način i jeste, da bude pobeda građana koji su se udružili oko jedne ideje, da se zaštite deca. S druge strane, osećam gorak ukus zato što sam smatrao da to ne sme da se ispolitizuje, a na kraju je tako ispalo. Ipak, uveren sam da će se značaj ovog Zakona uvideti tek u godinama koje dolaze.

blank
Ivan Jovanović (Blic) i Igor Jurić
RAS/foto Vesna Lalić

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!