Edukacija o pravilnom korišćenju interneta „Tijana klik“ u „Kaštelu“ na Panoniji

Fondacija „Tijana Jurić“ i Mesna zajednica Panonija organizovaće 24. septembra javnu Edukaciju o pravilnom korišćenju interneta „Tijana klik“.

Edukacija će biti održana u dvorcu „Kaštelu“ na Panoniji, u opštini Bačka Topola, od 18 sati.

U prvom delu događaja, ispred Fondacije „Tijana Jurić“, o Tijaninom zakonu, ulasku Srbije u sistem AMBER Alert i brojnim aktivnostima namenjenim mladima i njihovim roditeljima govoriće Igor Jurić, dok će o „sajber kriminalu“ i opasnostima na internetu prisutne informisati Biljana Kikić Grujić, osnivač Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih „Target“ iz Novog Sada.

Najavljujući učešće u edukaciji, Kikić Grujić je za naš portal rekla:

– U odnosu na pre pet godina, prisutan je trend porasta korisnika interneta koji su sve niže starosne dobi. Imamo veliki broj dece koja se masovno uključuju na društvene mreže, a nisu spremna da se suoče sa opasnostima koje vrebaju u virtuelnom svetu. Najčešći način zloupotrebe jeste pedofilija, a ona se odvija preko lažnih profila sa kojih vrebaju decu. Pedofilije je bilo i ranije, ali internet danas „predatorima“ pruža sigurnost, mogućnost da se sakriju, predstave kako žele i pripreme teren da neko dete postane žrtva.

Predstavnica „Target“ centra otkriće roditeljima i deci konkretne mehanizme kojima mogu da prepoznaju lažne profile i potencijalnu opasnost.

U Mesnoj zajednici Panonija i u Bačkoj Topoli već sada vlada interesovanje za učešće na edukaciji, u prvom redu prosvetnih radnika tamošnjih škola, i roditelja učenika osnovnih i srednjih škola.

Sekretarka mesne zajednice Olja Radić kaže da će ova edukacija biti veoma značajna.

– Bezbednost dece je u današnje vreme dovedena u pitanje jer roditelji nemaju vremena ili zanemaruju činjenicu da decu treba učiti da bezbedno koriste internet. Bezbednost dece na internetu je sve veći problem i mnogi roditelji koji su ga svesni ne znaju pravi način kako da zaštite svoju decu. Rešenje je u edukaciji, većem poverenju na relaciji dete-roditelj. Takođe, ključna je saradnja svih karika, a posebno bi trebalo da se aktiviraju socijalne službe i javne ustanove koje na sebe treba da preuzmu ulogu edukatora i onoga ko podiže svest o tome šta je loše po decu na internetu – istakla je Radićeva ističući da je im je važno da svaka manifestacija na Panoniji, poput edukacije „Tijana klik“, bude posvećena zaštiti dece.

PESNIČKI TRIPTIH U DRUGOM DELU EDUKACIJE

Trojica pesnika – Tode Nikoletić, Blagoje Baković i Miroslav Aleksić, prirediće zanimljivi pesnički program za posetioce tribine.

Tode Nikoletić – rođen je 1959. godine u Ubaviću Brdu. Nikoletićev književni opus sadržan je od velikog broja knjiga poezije za decu (20), mnoštva drama (40) i igrokaza za decu (400). Neka od njegovih dela uvrštena su u školske lektire i čitanke, a njegove komponovane pesme pevaju velike muzičke zvezde.

Blagoje Baković – rođen je 4. aprila 1957. godine u Bojištima. Pisac brojnih knjiga, među kojima su i one posevećene deci – “Kad porastem biću Kusta”, “Kad porastem biću Nole”, “Sunce ispod kišobrana”… Dobitnik je brojnih nagrada,a Vlada Republike Srbije 2012. godine dodelila mu je nagradu za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Miroslav Aleksić – rođen je 9. januara 1960. godine u Vrbasu. Objavio je knjige pesama Zigurat, Popik ili Čug, Nema voda… Sa književnikom Blagojem Bakovićem, osnovao je Izdavačku kuću Slovo u Vrbasu i list za decu “Rastimo”.

Specijalni gost večeri biće Davorka Daša Bosnić iz grupe „Ođila“.

Broj mesta je ograničen, a ulaz je besplatan.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!