Ministar policije dr Nebojša Stefanović: Država razmatra mogućnosti za bolju bezbednost dece

Usvajanje „Tijaninog zakona“, izmena spornog člana 72. Zakona o policiji, bio je prvi korak koji je Fondacija „Tijana Jurić“ ispunila u svojoj težnji „da se nikad ne ponovi“ ono što se dogodilo Tijani i svoj ostaloj deci koja su nedužno stradala. 

Mesec dana nakon usvajanja izmena zakona, Fondacija „Tijana Jurić“ postala je prva organizacija u Srbiji koja je ušla u međunarodni sistem „AMBER Alert Evropa“, što je otvorilo dodatni prostor za preduzimanje novih mehanizama kojima bi se povećao nivo bezbednosti u državi.

“AMBER Alert Evropa” funkcioniše kao dopuna rada postojećih državnih službi i pomaže da se što pre pronađe svako nestalo dete. U situacijama nestanka ili otmice deteta, „AMBER alert“ koristi jedinstveni sistem za uzbunu.

amber-alert-logo

Fondacija „Tijana Jurić“ preduzeće u narednom periodu inicijativu da se takav sistem, pod nazivom „TIJANA alert“, uvede i u Srbiju.

Ministar policije dr Nebojša Stefanović izjavio je juče za Fondaciju „Tijana Jurić“ da država razmatra sve mogućnosti za bolju bezbednost dece.

– Razgovarali smo o tome kako da primenimo sve mere kojima bismo mogli da povećamo bezbednost dece na ulicama. Radimo sa tužilaštvom i Ministarstvom pravde na nekoliko projekata o nasilju u porodici, zaštiti bezbednosti dece i mehanizmima poput „AMBER alert“. Videćemo šta će biti moguće u ovoj godini, da ne bih davao neke rokove, ali ćemo se potruditi da bude značajno bolje nego što je to bilo do sada – rekao je Stefanović.

ministar-policije-nebojsa-stefanovic

U Evropi se godišnje registruje nestanak 250.000 dece, a prema podacima Evropske komisije, na svaka dva minuta nestane jedno dete.

Bojana Latinović

Foto:Miodrag Grubački

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!