Edukativne predstave „Nasilje nema opravdanja“ u organizaciji Fondacije „Tijana Jurić“

U saradnji sa Centrom za razvoj neformalnog obrazovanja, Fondacija „Tijana Jurić“ obezbedila je izvođenje predstava „Nasilje nema opravdanje“ u pet osnovnih škola.

Na ovaj način, fondacija će u narednom periodu, paralelno sa održavanjem edukacija o bezbednoj upotrebi interneta „Tijana klik“, proširiti svoje aktivnosti na polju edukacije dece o nasilju i bezbednosti.

– S obzirom na to da svakodnevno dobijamo upite i zahteve direktora i nastavnog kadra da dođemo i održimo edukaciju u njihovim školama, doneli smo odluku da pojačamo aktivnosti i da bar u ovom periodu taj segment preventivnog delovanja protiv nasilja na internetu proširimo i učenicima skrenemo pažnju i na ostale vidove nasilja poput fizičkog, porodičnog i vršnjačkog zlostavljanja. Glumci će prvu predstavu izvesti 25. novembra u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Bajmoku, mestu u kom je Tijana provodila dosta vremena – rekao je Igor Jurić najavljujući početak novog projekta.

Predstava „Nasilje nema opravdanja“ autorsko je delo glumca Zijaha Sokolovića, koji je scenario pisao u saradnji sa psiholozima i socijalnim radnicima.

blank

Na godišnjem kongresu Mreže zemalja EU za prevenciju kriminaliteta, održanom u Litvaniji 2013. godine, ova predstava je proglašena najboljim projektom u Evropskoj Uniji u prevenciji kriminaliteta i nasilja u porodici. Na početku je izvođena u školama u Hrvatskoj, a u 2014. je doživela i svoju premijeru u Srbiji. Od tada do danas izvedeno je više od 120 predstava u osnovnim i srednjim školama. Glumačku postavu čine šest glumaca, raspoređenih u tri para. Jedan od njih, Milijana Makević i Marko Marković, izvodiće upravo predstave koje se realizuju u saradnji sa Fondacijom „Tijana Jurić“.

– Kroz formu predstave informišemo decu o vrstama nasilja i posledicama koje ostaju nakon nasilnih reakcija. Iznoseći niz praktičnih primera, dovodimo ih do toga da se pre svega zamisle ili da prepoznaju nasilje, jer time postaju društveno osvešćena bića – kaže glumac Marko Marković za naš portal.

Fokus je na glumcima, predstava nema scenografiju i izvodi se u učionici koliko traje jedan školski čas – 45 minuta. Marković kaže da je učionica vrlo važan deo projekta i da nije slučajno odabrana za „scenu“.

blank

– Na tom malom prostoru u kom uče svaki dan, sigurno će imati veću svest i sećanje o tome šta su gledali. Drugim rečima, kada budu videli udarce koje improvizujemo u formi predstave, to će na njih u takvoj atmosferi efektnije delovati nego da su u prostoru u kome mogu da se asimiluju sa grupom ili pojedincem koji to remete – objašnjava mladi glumac.

„Nasilje nema opravdanja“ ima još jednu specifičnost – nakon izvođenja, edukatori razvijaju diskusiju sa učenicima o onome što su videli. Time se na dodatan način pokreću i sabiraju njihove misli. Na kraju se sprovodi anonimna anketa kojom se prati percepcija koju učenici imaju o nasilju.

– Fascinantna je činjenica da smo nailazili na decu koja se eksplicitnim primerima nasilja otvoreno smeju i navijaju za nasilje. Kasnije smo saznali da je to odbrambeni mehanizam i da ta deca nažalost trpe jedno od nasilja. Neverovatno je da manje sredine imaju mnogo više sluha za ovakav vid edukacije od velikih gradova. U Hrvatskoj ovaj projekat sprovodi policija i roditelji su dužni da prisustvuju tome – ispričao je Marković.

Ovom predstavom je na najbolji način dokazano da pozorište osim umetničke i kulturne uloge u društvu, mora biti i u službi informisanja i edukacije ljudi, naročito mladih.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!