Eksplicitni materijal koji kreiraju i dele deca

Pod materijal koji prikazuje seksualno zlostavljanje dece spada i seksualno eksplicitan sadržaj koji su kreirala deca mlađa od osamnaest godina, bilo da je taj sadržaj snimljen i podeljen dobrovoljno, ili je rezultat seksualne iznude ili gruminga. Materijal koji prikazuje seksualan sadržaj, a koji su deca sama snimila zove se samogenerisani štetni materijal (CSAM).

Jedno je neosporno, mladi sve više vremena provode na internetu; Nagli porast vremena provedenog na internetu – bilo u svrhu zabave, učenja ili radi druženja je tokom pandemije postala nova normalnost. Ova pojava donela je sa sobom i posledice – povećan broj slučajeva samogenerisanog CSAM-a.

Stavovi mladih o eksplicitinim sadržajima koji su sami kreirali

Na osnovu rezultata ankete koju je sproveo ECPAT Švedska 2021. godine, većina dece smatra deljenje nagih fotografija sastavnim i prirodnim delom istraživanja svoje seksualnosti. Izveštaj je otkrio da je većina dece upoznata u rizike koji dolaze sa deljenjem seksualnog sadržaja, ali da ipak šalju, primaju i kreiraju ovakav materijal. Takođe, izveštaj je potvrdio da kod mladih postoji pretpostavljeno poverenje između dve strane koje razmenjuju eksplicitan sadržaj.

Kako se odvija deljenje samostalno generisanog CSAM-a?

Seksting

Seksting predstavlja razmenu seksualno eksplicitnih poruka i/li fotografija. Ovo je najčešći oblik sadržaja koji se kreira i deli među mladima. Bez obzira na to da li se materijal razmenjuje sporazumno, ili pod prisilom – kreiranje, posedovanje i distribucija seksualno eksplicitnih slika osoba mlađih od osamnaest godina predstavlja kažnjivo delo.

Deljenje fotografija bez saglasnosti

Dok je seksting (uslovno rečeno) sporazumna razmena seksualnog sadržaja između dve strane, “deljenje fotografija bez saglasnosti” je tip distribucije materijala koji se odnosi na slučajeve gde se sadržaj razmenjuje sporazumno, ali se zatim distribuira trećim licima bez pristanka osobe prikazane na fotografijama ili videu. Deljenje ovog sadržaja sa trećim licem može biti u cilju javnog sramoćenja ili zarade, međutim koji god da je cilj, ako je na fotografiji ili videu osoba mlađa od 18, to je kršenje zakona.

Seksualna iznuda (Sextortion)

Seksualna iznuda, koja se takođe naziva i sextortion, je vrsta ucene u kojoj počinilac zahteva usluge, seksualne ili bilo koje druge prirode, pod pretnjom deljenja unapred prikupljenog intimnog i eksplicitnog materijala. Počinioci seksualne iznude do sadržaja dolaze na različite načine. Strah od mogućnosti da sadržaj dospe u javnost kod žrtve može izazvati osećaj stida, anksioznosti i bespomoćnosti, što produžava ciklus zlostavljanja i odlaže proces prijave zlostavljača.

Prevencija kroz obrazovanje

Kako možemo pristupiti ovoj pojavi kada znamo da je snimanje i deljenje intimnih fotografija normalizovano i prihvaćeno među mladima?

Odgovor je u otvorenoj diskusiji koja će skrenuti pažnju na rizike koji dolaze sa deljenjem intimnih, eksplicitnih sadržaja. Digitalna sfera se razvija iz dana u dan, i zahteva od nas da konstantno učimo kako bismo pripremili mlade za bezbedan boravak u digitalnom prostoru. Kada se govori konkretno o ovoj temi, deca moraju biti svesna da kreiranje samogenerisanog CSAM-a nije samo nezakonito, već može imati i ozbiljne posledice po njihovu bezbednost i mentalno zdravlje. U ove razgovore, osim dece moraju biti uključeni i staratelji, roditelji i stručni radnici koji rade sa decom, kako bi svi bili svesni potencijalnih pretnji.

izvor: inhope

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu