Optužen za zlostavljanje više od 100 dece putem aplikacije Snepčet

Uhapšen je 21-godišnji muškarac iz Edmontona koji je optužen za seksualno zlostavljanje više od 100 devojčica koje istražitelji tek treba da identifikuju.

Imeš Ratnaiake je prvobitno optužen u julu povodom seksualnog zlostavljanja šestoro dece, od kojih je najmlađe imalo 11 godina. Nakon optužbe, pušten je na uslovnu kaznu.

Ratnaiake je ponovo uhapšen 9. decembra i određen mu je pritvor zbog 18 novih slučajeva eksploatacije dece. Njegove nove optužbe uključuju snimanje video i foto materijala koji prikazuje seksualno zlostavljanje dece, kao i uhođenje i uznemiravanje dece putem interneta.

Optuženi je koristio društvene mreže kako bi upoznao žrtve

Istražitelji navode da je optuženi koristio aplikaciju Snapchat (Snepčet) kako došao do svojih žrtava i naveo ih na seksualne radnje. Prema poslednjem izveštaju, do sada identifikovane žrtve imaju između 11 i 14 godina.

Nakon što je policija pregledala fotografije i video zapise koje je optuženi prikupljao, procenjeno je Ratnaiake eksploatisao više od 100 dece, izjavio je Keri Šima iz Jedinice za ICE na konferenciji za štampu.

„Ove žrtve su neidentifikovane i u ovom trenutku tražimo od javnosti pomoć u identifikaciji istih“, rekao je Šima.

„Tražimo od roditelja u regionu Edmontona, oblasti Morinvil i Sent Albert da razgovaraju sa svojom decom.“

Istražitelji, uključujući forenzičke tehničare, pregledali su hiljade video snimaka i slika koji prikazuju žrtve sextortiona (iznude seksualnog sadržaja) i drugih načina seksualnog zlostavljanja dece, rekao je Šima.

„Materijal kroz koji su prošli je veoma eksplicitan. Dela prikazana na tim video snimcima i fotografijama su stravični zločini nad decom i sve što sada želimo jeste da utvrdimo ko su ta deca.“

Koristio vejp, marihuanu i alkohol kako bi „namamio“ žrtve

Policija navodi da je Ratnaiake pronalazio decu koju će zlostavljati među prijateljima žrtve nad kojom je već izvršio zlostavljanje. Do materijala optuženi je uglavnom dolazio iznudom.

„Postojao je određeni šablon koji je podrazumevao transakciju“, rekao je Šima. „Naša istraživačka teorija je da je optuženi mamio decu koristeći stvari kao što su vejp, marihuana i alkohol.

Ratnaiake je koristio nekoliko Snapchat profila, saopštila je policija. On može biti poznat žrtvama pod korisničkim imenima islandsauce0129, monked.ruffi ili pod njegovim pseudonimom, Matt Vintoni ili mattvintoni.

„Često žrtve seksualne iznude ili bilo koje vrste seksualne eksploatacije na mreži ne znaju ko je sa druge strane i sa kim zapravo komuniciraju.“ – objasnio je Šima i dodao da predatori koji se predstavljaju kao mladi ljudi u poslednje vreme najčešće koriste onlajn profile na aplikaciji Snepčet.

Ova platforma je danas među najpopularnijim društvenim mrežama kod dece pa nije neobično što je postala jedno od najčešćih mesta gde se eksploatacija dece dešava onlajn, rekao je on.

„Kao što sam već rekao, potrebno je da roditelji budu uključeni u to šta njihova deca rade onlajn i da stalno razgovaraju sa njima o tome za šta se aplikacije koriste“, rekao je Šima. „Rešenje je rad na povećanju stepena digitalne pismenosti, kako dece tako i roditelja.“

Snepčet smatra da je svaki vid zlostavljanja na mreži nedopustiv

U saopštenju povodom ovog slučaja, portparol Snepčeta je rekao da su privatnost i bezbednost korisnika njihov prioritet i da kompanija odgovara na izveštaje o eksploataciji u najkraćem mogućem roku.

„Eksploatacija bilo koje vrste je neprihvatljiva na našoj platformi — i mi rutinski radimo sa stručnjacima za bezbednost i organima za sprovođenje zakona kako bismo pomogli u borbi protiv zlostavljanja dece na mreži.“, navodi se u saopštenju.

izvor: https://www.cbc.ca/news/canada/edmonton/child-exploitation-edmonton-online-luring-1.6693825

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu