Evropski Dan borbe protiv seksualne eksploatacije dece

0 1.450

Širom Evrope danas se obeležava Dan borbe protiv seksualne eksploatacije dece kako bi se pažnja javnosti usmerila na opasnosti i posledice jednog od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

Jedan od modernijih i sve češćih načina na koji predatori dolaze do žrtava je – internet. Broj žrtava naročito je porastao nakon pojave pandemije Korona virusa, jer su deca sve više vremena provodila onlajn. Fondacija Tijana Jurić se iz godine u godinu aktivno bori da digne svest, informiše i edukuje širu javnost kako bi osigurala bezbednije odrastanje za decu u Srbiji.

Žrtve seksualne ekspoatacije mogu biti bilo kog pola, etničkog ili društveno-ekonomskog položaja, mogu biti mlađa deca, ali i adolescenti. Onlajn seksualna eksploatacija dece je trenutno najpopularnija, jer ne zahteva velike finansijske troškove i nosi nizak rizik od hapšenja, te je u velikoj meri profitabilna za počinioce. Procenjuje se da se od trgovine decom i njihovom ekspoatacijom godišnje zaradi više od 10 milijardi evra.

Rešavanje seksualne eksploatacije dece predstavlja veliki izazov zbog teškoća u hvatanju i krivičnom gonjenju počinilaca. Veoma je važno da podignemo svest da se ovaj težak oblik kriminala dešava svaki dan, ali i da utičemo na relevantne institucije da povećaju svoje napore u suzbijanju ovog fenomena.

Ambasada Belgije je povodom Dana borbe protv seksualne eksploatacije pokrenula kampanju „Kažem STOP“ kako bi ohrabrila ljude da prijave slučajeve eksploatacije. Statistika pokazuje da 85% ljudi kaže da bi prijavili slučaj seksualnog iskorišćavanja deteta, a samo 14% to zaista i uradi.  Naglašavamo da je svaka prijava je važna, i svi zajedno možemo sprečiti buduće zlostavljanje dece i mladih.

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.