Hitna zaštita dece koja su žrtve rata u Ukrajini

Mreža organizacija „Missing Children Europe“ (Nestala deca Evrope) pokrenula je veb stranicu posvećenu nestaloj deci iz Ukrajine, na kojoj se mogu pronaći informacije kako prijaviti nestalo dete širom Evrope, postere dece iz Ukrajine koja su trenutno prijavljena kao nestala, kao i resurse za podršku i pomoć nestaloj deci i njihovim porodicama koji žele da napuste Ukrajinu.

„Missing Children Europe“ je mreža koja povezuje 31 organizaciju u 26 zemalja širom Evrope i oformljena je da pruža deci zaštitu od zlostavljanja, nasilja i eksploatacije.

Zbog trenutne situacije u Ukrajini, veliki broj žena i dece napušta državu i traži utočište u nekim od susednih zemalja. Usled krize, straha i pretrpljene traume postoji rizik da deca budu odvojena od svojih porodica i/ili da nestanu. Na ovaj način ona lako mogu postati žrtve ekspoatacije i trgovine ljudima.

Na ideju za otvaranje sajta, „Missing Children Europe“ došla je u saradnji sa nevladinom organizacijom iz Ukrajine – Magnolia koja se inače bavi zaštitom dece, porodica, i drugih ranjivih grupa.

NVO Magnolia naporno radi na pružanju onlajn podrške deci i porodicama putem opcija za ćaskanje i redovnih ažuriranja informacija o nestaloj deci koje se dele putem društvenih medija. Međutim, oni nemaju pristup svojim kancelarijama i serverima u Kijevu dok traže zaklon od bombardovanja, što znači da trenutno nisu dostupni putem telefonske linije 116000, koju inače koriste.

„U Ukrajini su teška vremena“, rekla je Marina Lipovetska, ispred NVO Magnolia i članica odbora Missing Children Europe. „Naša telefonska linija za 116 000 ne radi jer su konsultanti koji se javljaju na telefon u skloništima ispod zemlje, u kojima nema uslova za uspostavljanje telefonske linije”.

Lipovetska je iskoristila priliku da skrene pažnju na najugroženiju decu.

„U najvećoj opasnosti su deca u ustanovama i hraniteljskim porodicama. Ukrajinska vlada i nevladine organizacije pokušavaju da organizuju njihovu evakuaciju, ali u Ukrajini nema sigurnih mesta, napadnuti smo sa svih strana“, objasnila je Lipovetska i dodala da „Rusija bombarduje dečije ustanove, gde su deca još uvek zatvorena unutra.“

Imajući u vidu rizike kojima su stotine hiljada Ukrajinaca, uglavnom žene i deca, izloženi dok se sele u potrazi za utočištem u zemljama Evropske unije, „Missing Children Europe“ je oformila informativni centar sa pouzdanim resursima za svu decu, a posebno onu u riziku od nestanka, i za njihove porodice.

Na linku https://missingchildreneurope.eu/ukraine/ možete pronaći detaljne informacije o linijama za pomoć, načinima kako se može pomoći, kao i ostale informacije vezane za decu koja su u riziku od zlostavljanja, eksploatacije i nestanka.

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!