Igor Jurić: Ništa ne može da popuni Tijanino mesto

DVE GODINE BEZ TIJANE

Porodica Jurić obeležiće u utorak, 26. jula, dvogodišnjicu Tijanine smrti. Kao i svim roditeljima koji izgube dete, ni njima vreme nikada neće biti saveznik, već težak put da se izbore sa prazninom koja je ostala za Tijanom.

-Ništa ne može da popuni Tijanino mesto i već dve godine tražimo način kako da se izborimo sa činjenicom da u kući više nema njene pesme, njenog smeha, dobrote koju je imala za sve nas. Otvorio se jedan veliki jaz, procep između naših ranijih želja, planova, i onoga što živimo danas, jer je sve uvek bilo vezano za Tijanu i Sašku, kaže Igor Jurić.

Tijana-Juric-in-memoriam

On je tokom protekle dve godine dobijao na stotine pitanja „šta misli o ubici“, „šta želi Draganu Đuriću“, pa čak i „da li bi mu presudio“. Kaže da ga samo pominjanje imena ubice vređa, i da se Tijana često nije poštovala kao žrtva.

– Zarad čitanosti, mnogi su mediji davali javnosti i ono što se nikada ne sme, a kakvo je detaljno opisivanje zločina. Samo mi kao porodica znamo kako smo preživeli pojedine novinske naslove. I danas doživljavam strahovit udarac svaki put kada se Tijanina slika stavi pored slike ubice, kaže Igor Jurić.

 

„TIJANA MI JE DALA DOŽIVOTNI MOTIV“

Fondacija koja je ponela Tijanino ime, za godinu i po dana rada uradila je mnogo za srpsko društvo. Od donošenja Tijaninog zakona, nekoliko kampanja za podizanje svesti o bezbednosti dece, preventivnih projekata protiv nasilnika, pedofila, trgovaca ljudima, do podrške talentovanoj deci kakva je i Tijana bila.

– Tijana mi je dala snagu da radim sve ovo što je danas zaokruženo u formi fondacije. Njeno ime, sve što je ona živela i što mi je kao roditelju pružila za 15 godina svog života, za mene je velika obaveza. Da uvek budem ispravan i da ostanem takav čovek i otac kakvog je ona volela. Uradili smo mnogo toga, i više nego što smo predvideli ali gledano na situaciju i vreme u kojem živimo, to nije dovoljno. Pred nama je mnogo posla, puno projekata je u pripremi i ja sam siguran da će naš rad dati jedan značajan rezultat. Ja imam doživotni motiv da se borim da se Tijanina sudbina ne ponavlja kroz neku drugu decu. Ako u istom momentu država, društvo, porodica, škola, mediji i nevladine organizacije učine veliki napor i svi zajedno nađemo mehanizam da pojačamo bezbednost i da se snažno suprotstavimo nasilju, mislim da rezultat ne može da izostane. Pojedinačno ćemo se teško izboriti za bilo šta, kaže on.

U narednom periodu, kaže, boriće se i za uvođenje kazne doživotne robije sa teškim prinudnim radom.

-Podržavam državu u stavu da posle ubistva trogodišnjeg deteta pooštri kaznenu politiku, ali smatram da to nije dovoljno. Stava sam da bismo kaznom doživotne robije jednom za svagda isključili pojavu povratnika, nasilnici bi zauvek bili sklonjeni sa ulica. Ne bi postojala mogućnost da monstrum koji je silovao i ubio nedužno lice, izađe iz zatvora nakon odslužene kazne i ponovi isti ili još strašniji zločin, kaže Jurić na kraju razgovora.

 

KRUPNIM KORAKOM DO BOLJE BEZBEDNOSTI 

Tokom godinu i po dana rada Fondacija Tijana Jurić realizovala je brojne aktivnosti i za kratko vreme značajno se pozicionirala na mapi neprofitnih organizacija u Srbiji. Ostvareni su streteški važni ciljevi poput izmene Zakona o policiji (Tijanin zakon) i članstva u Međunarodnoj organizaciji za potragu dece „AMBER Alert Europe“. Ostvaren je kontinuitet u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i potpisan sporazum sa Ministarstvom za rad. U radu sa decom, roditeljima i prosvetnim radnicima, Fondacija Tijana Jurić sprovela je oko 60 edukacija o bezbednoj upotrebi interneta “Tijana klik” na srpskom i mađarskom jeziku, tribina o trgovini ljudima i pedofiliji, i edukativnih interaktivnih predstava. U 2016. godini, fondacija je počela zapaženu kampanju „Bezbednost dece je odgovornost svih nas“ posvećenu podizanju svesti društva o bezbednosti dece.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu

Upišite se na listu za obaveštenja

Pridružite se našoj email listi da biste dobijali najnovije vesti i informacije sa našeg portala.

 

Uspešno ste upisali Vašu email adresu!